Sposób przygotowania:
Królewiec
Mąkę, cukier, margarynę, jajko oraz miód i sodę zagniatamy ze sobą na gładkie jednolite ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na dwie połówki i wałkujemy. Ciastem wykładamy formy o wymiarach 35 x 25 cm posypane mąką. Ciasta pieczemy 15-20 min w temp.180'C. Jeszcze ciepłe ciasto wyciągamy z formy i pozostawiamy do przestygnięcia. Przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę dodając pod koniec cukier i żółtka. Mąki przesiewamy i dodajemy wanilie, delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na tą samą formę co piekliśmy ciasto miodowe, wyłożone papierem do pieczenia, ok 25 min. w temp. 180'C. Przygotowujemy masę budyniową. Odlewamy ok 150 ml mleka i dodajemy mąki, ciągle mieszając aż się rozpuszczą. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem oraz cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlewamy przygotowaną rozpuszczoną mąkę, wolnym strumieniem, ciągle mieszając. Masa powinna być gęsta. Pozostawiamy do przestygnięcia. Składamy: Ciasto miodowe, połowa masy budyniowej, biszkopt nasmarowany połową słoiczka powideł ( powidła powinny być na masie budyniowej ), ponownie smarujemy biszkopt powidłami, następnie nakładamy pozostałą masę budyniową oraz przykładamy ciastem miodowym. Wszystkie składniki na polewę mieszamy ze sobą i polewamy ciasto. Ciasto schładzamy ok 12h. Smacznego