SUPERPRZEPIS

Ciasto miodowe z masą budyniową

  • 6
         
ocena: 5/5 głosów: 11
Ciasto miodowe z masą budyniową

Ciasto zwane także "Królewcem". Miodowe placki z dodatkiem kakao i biszkopt przełożone kremem budyniowym. Polecam!

Składniki:

Ciasto miodowe z masą budyniową

 

  • Ciasto kakaowe
  • mąka pszenna - 2,5 szklanki
  • cukier puder - 3/4 szklanki
  • masło - 150 gram
  • jajko - 1 średnie
  • miód - 2 łyżki
  • kakao - 1 łyżka
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • Biszkopt
  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • cukier - 1/2 szklanki
  • jajka - 4 średnie
  • proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
  • Masa budyniowa
  • mleko - 2 szklanki
  • masło - 250 gram
  • cukier - 1/2 szklanki
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • Polewa
  • margaryna - 60 gram
  • cukier - 2 łyżki
  • kakao - 1 łyżka
  • woda - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Ciasto miodowe z masą budyniową
1. Trzy dni przed uroczystością (czy planowanym terminem spożycia ciasta) przygotować placki kakaowe. W garnuszku rozpuścić masło i miód. W osobnej misce wymieszać mąkę, cukier puder, kakao i sodę oczyszczoną. W osobnym naczyniu rozbić jajko, oddzielając białko od żółtka. Najpierw ubić białko a potem dodać żółtko i jeszcze chwilę ubijać. Wszystkie składniki ze sobą połączyć i zagnieść ciasto. Uformować kulę i podzielić na pół.



Przygotować dużą blachę, wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Pierwszą połowę ciasta wykładamy na blachę (palcami, nie da się wałkować). Pieczemy w 180 stopniach 20-25 minut. Wyciągamy, przekładamy na stół i tak samo robimy z drugą połową ciasta. Mamy mieć dwa placki kakaowe. Przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce.



2. Dwa dni przed przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy do białek cukier i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i chwilę miksujemy. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i mieszamy delikatnie łyżka. Przelewamy ciasto do formy (tej w której piekliśmy blaty kakaowe) i pieczemy około 30 minut w 160 stopniach.



3. W tym samym dniu co biszkopt, przygotowujemy też masę budyniową. Pół szklanki mleka mieszamy z mąką. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy się rozpuszczą, dodajemy do nich mleko wymieszane z mąką i dalej gotujemy, mieszając. Gdy budyń zgęstnieje, odstawiamy go do ostudzenia. Masło ucieramy w malakserze na puszystą masę, dodajemy powoli budyń i miksujemy aż krem będzie jednolity.



4. Przygotowujemy polewę. Margarynę rozpuszczamy w rondelku na wolnym ogniu, dodajemy kakao, wodę i cukier. Mieszamy do połączenia i odstawiamy do przestygnięcia.



5. Masę budyniową dzielimy na dwie części. Układamy na stole ciemny blat, rozprowadzamy na nim masę budyniową. Przykrywamy je biszkoptem i rozprowadzamy na nim drugą część masy budyniowej. To przykrywamy drugim blatem kakaowym, polewamy polewą i ewentualnie dekorujemy wiórkami kokosowymi.



6. Ciasto mięknie po 1-2 dniach.