Sposób przygotowania:
Królewicz -królewiec
Składniki na ciasto miodowe łączę i zagniatam , dzielę na pół i piekę dwa ciasta , blaszka 34 x 25 , temp. 180 st. C 20 minut. Upieczone blaty odstawiam do wystudzenia.
Biszkopta piekę w takiej samej blaszce, można upiec z własnego przepisu lub ze składników podanych przeze mnie. Białka ubijam ze szczyptą soli, dodaję po łyżce cukru, następnie po jednym żółtku , na koniec przesiewam mąki i mieszam z masą jajeczną. Piekę około 30 minut w 180 st. C Odstawiam do wystudzenia.
Masa: Dwie szklanki mleka zagotowuję z cukrem i masłem . Jajka mieszam dokładnie w pozostałej szklance mleka , wsypuję budynie i mieszam dokładnie aby nie było grudek, mieszankę wlewam na gotujące się mleko z masłem i gotuję gęsty budyń.
Gorącą masą przekładam wystudzone blaty, połowę wylewam na blat miodowy, przykrywam biszkoptem, lekko dociskam, wykładam drugą połowę masy i nakładam blat miodowy.
Polewa: Margarynę, cukier i wodę zagotowuję, na koniec dodaję kakao i dokładnie mieszam. Gotową polewą smaruję wierzch ciasta.
Dekoruje kolorowymi posypkami. Ciasto szybko mięknie, za sprawą gorącej masy.
Biszkopta piekę w takiej samej blaszce, można upiec z własnego przepisu lub ze składników podanych przeze mnie. Białka ubijam ze szczyptą soli, dodaję po łyżce cukru, następnie po jednym żółtku , na koniec przesiewam mąki i mieszam z masą jajeczną. Piekę około 30 minut w 180 st. C Odstawiam do wystudzenia.
Masa: Dwie szklanki mleka zagotowuję z cukrem i masłem . Jajka mieszam dokładnie w pozostałej szklance mleka , wsypuję budynie i mieszam dokładnie aby nie było grudek, mieszankę wlewam na gotujące się mleko z masłem i gotuję gęsty budyń.
Gorącą masą przekładam wystudzone blaty, połowę wylewam na blat miodowy, przykrywam biszkoptem, lekko dociskam, wykładam drugą połowę masy i nakładam blat miodowy.
Polewa: Margarynę, cukier i wodę zagotowuję, na koniec dodaję kakao i dokładnie mieszam. Gotową polewą smaruję wierzch ciasta.
Dekoruje kolorowymi posypkami. Ciasto szybko mięknie, za sprawą gorącej masy.