Sposób przygotowania:
Borówkowa krówkaETAP 1
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta. Wszystko razem siekamy i zagniatamy energicznie ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części.
ETAP 2
Każdą z części wałkujemy, kolejno wykładamy na przygotowaną tortownicę i nakłuwamy widelcem. Miodowe wkładki pieczemy po około 20 minut w 180°C. Upieczone placki studzimy.
Po upieczeniu przekładamy je borówkową śmietanką
ETAP 3
ŚMIETANKA:Borówki przeglądamy do garnka, dodajemy do nich cukier kryształ i gotujemy około 15 minut.
ETAP 4
W tym czasie owoce się rozgotują i delikatnie zostanie zredukowana ilość płynu. Po zdjęciu z ognia miksujemy je i studzimy.
ETAP 5
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości przegotowanej wody (około 0,5 szklanki). Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy ser oraz cukier puder. Ilość cukru możemy zwiększyć lub zmniejszyć). Na koniec dodajemy mus borówkowy i wlewamy rozpuszczoną żelatynę. Całość dokładnie miksujemy.
Etap 6
Tak przygotowaną śmietanką przekładamy upieczone ciasta miodowe. Całość przekładamy do chłodu na minimum 1 godzinę by śmietanka dobrze zastygła. Gotowe ciasto wyjmujemy i wykańczamy.
ETAP 7
POLEWA:Cukierki odpakowujemy z papierków i kroimy na mniejsze części.
ETAP 8
Masło rozpuszczamy. Do płynnego dodajemy śmietankę oraz cukierki. Cukierkową masę podgrzewamy na małym ogniu do uzyskania płynnej, jednolitej polewy. Przez cały czas pamiętamy o mieszaniu, gdyż polewę łatwo jest przypalić.
Gotową zdejmujemy z ognia i wylewamy na zastygnięte ciasto. Na jeszcze letnią wykładamy owoce delikatnie je dociskając. Ciasto ponownie wkładamy do chłody by polewa dokładnie zastygła.
Przed podaniem delikatnie posypujemy je cukrem pudrem!
lukrowanepierniczki