SUPERPRZEPIS

Borówkowa krówka

  • 1
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 14
Borówkowa krówka Więcej zdjęć (4)

Popularne ciasto „Krówka” pewno każdy zna:). Sama często je przygotowuje, gdyż smakuje rewelacyjnie! Tym razem przygotowałam jej letnią, borówkową wariację!

Składniki:

Borówkowa krówka

Ciasto miodowe

  • 0,5 kg mąki,
  • 100 gram cukru pudru,
  • 2 łyżki płynnego, prawdziwego miodu,
  • 3 jajka,
  • 1 kostka margaryny,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 0,5 łyżeczki sody,

Borówkowa śmietanka

  • 0,5 litra śmietanki 30%,
  • 250 gram sera z wiaderka,
  • 0,5 kg borówki amerykańskiej,
  • 2 łyżki cukru kryształu,
  • cukier puder do smaku (około 2 łyżki),
  • 7 zaokrąglonych łyżeczek żelatyny,

Krówkowa polewa

  • 500 gram cukierków KRÓWKI,
  • 3 łyżki śmietanki 30%,
  • ok 7 dag masła,

Dodatkowo:

  • świeże owoce borówki amerykańskiej do dekoracji,
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Borówkowa krówka

ETAP 1

Borówkowa krówka
Gotowe ciasto dzielimy na dwie części.

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta. Wszystko razem siekamy i zagniatamy energicznie ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części.

ETAP 2

Borówkowa krówka
Każdą z części wałkujemy, kolejno wykładamy na przygotowaną tortownicę i nakłuwamy widelcem.

Każdą z części wałkujemy, kolejno wykładamy na przygotowaną tortownicę i nakłuwamy widelcem. Miodowe wkładki pieczemy po około 20 minut w 180°C. Upieczone placki studzimy.
Po upieczeniu przekładamy je borówkową śmietanką

ETAP 3

Borówkowa krówka
Borówki przeglądamy do garnka, dodajemy do nich cukier kryształ i gotujemy około 15 minut.

ŚMIETANKA:Borówki przeglądamy do garnka, dodajemy do nich cukier kryształ i gotujemy około 15 minut.

ETAP 4

Borówkowa krówka
Po zdjęciu z ognia miksujemy je i studzimy.

W tym czasie owoce się rozgotują i delikatnie zostanie zredukowana ilość płynu. Po zdjęciu z ognia miksujemy je i studzimy.

ETAP 5

Borówkowa krówka
Na koniec dodajemy mus borówkowy i wlewamy rozpuszczoną żelatynę. Całość dokładnie miksujemy.

Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości przegotowanej wody (około 0,5 szklanki). Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy ser oraz cukier puder. Ilość cukru możemy zwiększyć lub zmniejszyć). Na koniec dodajemy mus borówkowy i wlewamy rozpuszczoną żelatynę. Całość dokładnie miksujemy.

Etap 6

Borówkowa krówka
Ciasto miodowe przed wylaniem śmietanki

Tak przygotowaną śmietanką przekładamy upieczone ciasta miodowe. Całość przekładamy do chłodu na minimum 1 godzinę by śmietanka dobrze zastygła. Gotowe ciasto wyjmujemy i wykańczamy.

ETAP 7

Borówkowa krówka
Cukierki odpakowujemy z papierków i kroimy na mniejsze części.

POLEWA:Cukierki odpakowujemy z papierków i kroimy na mniejsze części.

ETAP 8

Borówkowa krówka
Na jeszcze letnią wykładamy owoce delikatnie je dociskając

Masło rozpuszczamy. Do płynnego dodajemy śmietankę oraz cukierki. Cukierkową masę podgrzewamy na małym ogniu do uzyskania płynnej, jednolitej polewy. Przez cały czas pamiętamy o mieszaniu, gdyż polewę łatwo jest przypalić.
Gotową zdejmujemy z ognia i wylewamy na zastygnięte ciasto. Na jeszcze letnią wykładamy owoce delikatnie je dociskając. Ciasto ponownie wkładamy do chłody by polewa dokładnie zastygła.
Przed podaniem delikatnie posypujemy je cukrem pudrem!