bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Ciasto krówka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne ciasto miodowe z bitą śmietaną oraz masą kajmakowo-orzechową. Często to ciasto piekę na święta Bożego Narodzenia, moja rodzina uwielbiają to ciasto. Swoim wyglądem i smakiem skusi każdego łasucha.

Ciasto   krówka

Składniki:

Ciasto krówka

 

  • Ciasto:
  • 500 gram mąki pszennej
  • 250 gram masła
  • 200 gram cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 1,5 łyżeczki sody
  • Masa śmietanowa:
  • 750 ml. śmietany kremówki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • Dodatkowo:
  • 1 puszka masy kajmakowo-orzechowej
  • Orzechy włoskie do dekoracji
  • Papier do pieczenia
  • Forma 25x40 cm.

Sposób przygotowania:

Ciasto krówka
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy masło, jajka, cukier, miód oraz sodę. Zagniatamy gładkie ciasto, dwie jednakowe formy wykładamy papierem do pieczenia, ciasto dzielimy na dwie części, wylepiamy nim dno form.

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni, każdy placek pieczemy osobno.

Śmietanę ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy z cukier puder i cukier waniliowy, żelatynę zalewamy zimną wodą, odstawiamy na kilka minut żeby napęczniała, lekko podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, wlewamy do masy śmietanowej, miksujemy.

Masę wykładamy na ostudzony placek, przykrywamy drugim, lekko dociskając.

Wierzch smarujemy masą kajmakowo-orzechową. Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego ostudzenia. 

Tagi:

ciasta krem