Sposób przygotowania:
Ciasto krówka
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy masło, jajka, cukier, miód oraz sodę. Zagniatamy gładkie ciasto, dwie jednakowe formy wykładamy papierem do pieczenia, ciasto dzielimy na dwie części, wylepiamy nim dno form.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni, każdy placek pieczemy osobno.
Śmietanę ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy z cukier puder i cukier waniliowy, żelatynę zalewamy zimną wodą, odstawiamy na kilka minut żeby napęczniała, lekko podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, wlewamy do masy śmietanowej, miksujemy.
Masę wykładamy na ostudzony placek, przykrywamy drugim, lekko dociskając.
Wierzch smarujemy masą kajmakowo-orzechową. Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego ostudzenia.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni, każdy placek pieczemy osobno.
Śmietanę ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy z cukier puder i cukier waniliowy, żelatynę zalewamy zimną wodą, odstawiamy na kilka minut żeby napęczniała, lekko podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, wlewamy do masy śmietanowej, miksujemy.
Masę wykładamy na ostudzony placek, przykrywamy drugim, lekko dociskając.
Wierzch smarujemy masą kajmakowo-orzechową. Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego ostudzenia.
SylaUla
lukrowanepierniczki