2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

SUPERPRZEPIS

Ciasto krówka z miodowym kremem i pianką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 19

Wilgotne biszkoptowe blaty o smaku krówki, słodki miodowo- jajeczny krem, zwieńczenie całego ciasta to czekoladowa rozpływająca się w ustach pianka. Brzmi pysznie….Gdy poleży w temperaturze pokojowej smakuje jak...włoskie tiramisu w innym wydaniu :)

Ciasto krówka z miodowym kremem i pianką

Składniki:

Ciasto krówka z miodowym kremem i pianką

Ciasto krówka:

  • Blaszka o wym 25/30 cm
  • 4 jajka
  • 1 duży budyń o smaku krówki (na 750 ml mleka)
  • ¾ szklanki drobnego cukru
  • ¾ szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżki kakao

Poncz:

  • 60 ml likieru adwokat
  • 150 ml przegotowanej zimnej wody

Krem miodowy

  • 3 żółtka
  • 100 g miodu lipowego płynnego
  • ½ kg sera mascarpone
  • 60 ml likieru adwokat

Pianka czekoladowa:

  • 350 ml śmietany kremowej
  • 1 tabliczka deserowej czekolady
  • Kakao naturalne do oprószenia
  • Ażurki czekoladowe do dekoracji

Sposób przygotowania:

Ciasto krówka z miodowym kremem i pianką

ETAP 1:

Ciasto krówka z miodowym kremem i pianką
ciasto przygotowujemy wg podanego przepisu

Ciasto krówka:
Białka oddzielam od żółtek i ubijam na puszystą lśniącą pianę, dodając w trakcie nie przerywając miksowania cukier, a na końcu żółtka, mąkę tortową przesiewam z proszkiem do pieczenia, budyniem oraz kakao i dodaję do masy, mieszam ręcznie rózgą miksera aż do połączenia, robię to delikatnie, aby piana nie opadła.

ETAP 2:

Ciasto krówka z miodowym kremem i pianką
upieczone przekrawamy na dwa placki równe

Ciasto wylewam do wyłożonej pergaminem blaszki , wkładam do zimnego piekarnika, piekę 25 minut w temp 170*c-do suchego patyczka.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto rzucam z blaszką na podłogę w odległości 50 cm nad podłogą-zapobiegnie to opadaniu ciasta, studzę na kratce kuchennej.
Całkiem zimne kroię wzdłuż na połowę.
Ciasto najlepiej upiec dzień przed złożeniem ciasta wtedy równo się przekroi.

ETAP 3:

Ciasto krówka z miodowym kremem i pianką
ponczem nasączamy blaty o smaku krówki.....

Poncz: Likier mieszam z wodą.

ETAP 4:

Ciasto krówka z miodowym kremem i pianką
krem przygotowujemy wg ściśle podanego przepisu

Masa miodowa: Ser mascarpone miksujemy z likierem do uzyskania gładkiego kremu, odstawiamy.
W drugiej misce łączę żółtka z płynnym miodem stawiam miskę nad parą wodną i miksuję około 6 minut, aż masa zrobi się gęsta i lśniąca, wtedy zestawiam z pary na kuchenny blat i miksuję dalej,
masa zrobi się gęsta i lśniąca, wtedy zestawiam z pary na kuchenny blat i miksuję dalej, aż masa ostygnie, wtedy dodaję ser z likierem, miksuję delikatnie na najniższych obrotach miksera tylko do połączenia.

ETAP 5:

Ciasto krówka z miodowym kremem i pianką
czekoladowym kremem smakrujemy wierzch ciasta dekorujemy

Pianka czekoladowa:
Śmietanę podgrzewam w rondelku aby była gorąca-nie gotuję !
dodaję połamaną na kawałki czekoladę, czekam chwilę aż zacznie się rozpuszczać, wtedy mieszam szpatułką lub łyżką do połączenia, ostudzoną masę wkładam na minimum 5 godzin do lodówki lub najlepiej na całą noc.
Następnego dnia miksuję na gładki sztywny krem.

Przełożenie: Pierwszy blat ciasta nasączam połową ponczu, wykładam całą miodową masę, przykrywam drugim blatem, nasączam ponczem i wykładam piankę czekoladową. Oprószam kakao, dekoruję , chłodzę w lodówce.
Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Słodkich wypieków!