Sposób przygotowania:
Ciasto krówka z miodowym kremem i piankąETAP 1:
Ciasto krówka:
Białka oddzielam od żółtek i ubijam na puszystą lśniącą pianę, dodając w trakcie nie przerywając miksowania cukier, a na końcu żółtka, mąkę tortową przesiewam z proszkiem do pieczenia, budyniem oraz kakao i dodaję do masy, mieszam ręcznie rózgą miksera aż do połączenia, robię to delikatnie, aby piana nie opadła.
ETAP 2:
Ciasto wylewam do wyłożonej pergaminem blaszki , wkładam do zimnego piekarnika, piekę 25 minut w temp 170*c-do suchego patyczka.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto rzucam z blaszką na podłogę w odległości 50 cm nad podłogą-zapobiegnie to opadaniu ciasta, studzę na kratce kuchennej.
Całkiem zimne kroię wzdłuż na połowę.
Ciasto najlepiej upiec dzień przed złożeniem ciasta wtedy równo się przekroi.
ETAP 3:
Poncz: Likier mieszam z wodą.
ETAP 4:
Masa miodowa: Ser mascarpone miksujemy z likierem do uzyskania gładkiego kremu, odstawiamy.
W drugiej misce łączę żółtka z płynnym miodem stawiam miskę nad parą wodną i miksuję około 6 minut, aż masa zrobi się gęsta i lśniąca, wtedy zestawiam z pary na kuchenny blat i miksuję dalej,
masa zrobi się gęsta i lśniąca, wtedy zestawiam z pary na kuchenny blat i miksuję dalej, aż masa ostygnie, wtedy dodaję ser z likierem, miksuję delikatnie na najniższych obrotach miksera tylko do połączenia.
ETAP 5:
Pianka czekoladowa:
Śmietanę podgrzewam w rondelku aby była gorąca-nie gotuję !
dodaję połamaną na kawałki czekoladę, czekam chwilę aż zacznie się rozpuszczać, wtedy mieszam szpatułką lub łyżką do połączenia, ostudzoną masę wkładam na minimum 5 godzin do lodówki lub najlepiej na całą noc.
Następnego dnia miksuję na gładki sztywny krem.
Przełożenie: Pierwszy blat ciasta nasączam połową ponczu, wykładam całą miodową masę, przykrywam drugim blatem, nasączam ponczem i wykładam piankę czekoladową. Oprószam kakao, dekoruję , chłodzę w lodówce.
Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Słodkich wypieków!
marchi
marietta