Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Krówka na biszkopcie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszne ciasto z masą krówka na każdą okazję. Wiem że to bomba kaloryczna ale raz można sobie pozwolić.

Krówka na biszkopcie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krówka na biszkopcie

 

  • BISZKOPT
  • jajka-6 szt
  • cukier-1 szklanka
  • mąka-1 szklanka
  • proszek do pieczenia-1 łyżeczka
  • kakao-3 łyżki
  • MASA
  • budynie śmietankowe - 2 opak
  • mleko - 700 ml
  • masło - 1 kost
  • masa krówka - 1 puszka
  • KREM
  • galaretka cytrynowa - 1 opak
  • śmietana kremówka - 250 ml
  • PONCZ
  • 0,5 szkl wody
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Sposób przygotowania:

Krówka na biszkopcie
BISZKOPT Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy, piec 35 minut w 175 stop. MASA Do garnka wlać pół litra mleka, zagotować. Budynie rozmieszać w pozostałym mleku, wlać do gotującego się mleka, mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia masy, ostudzić. Masło utrzeć, dodawać na zmianę po łyżce zimnego budyniu i masę krówka, dokładnie zmiksować. KREM galaretkę cytrynową rozpuścić w szklance gotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodawać po łyżce galaretki, dokładnie zmiksować. PONCZ Do gotowanej wody dodać kawę, wymieszać, ostudzić. PRZEŁOŻENIE CIASTA 1. biszkopt nasączony ponczem 2. mniejsza połowa masy krówka 3. warstwa herbatników 4.krem śmietanowy 5. druga warstwa herbatników, 6. masa krówka. Wierzch ciasta posypać startą gorzką czekoladą 
Krówka na biszkopcie
Z podanych składników przygotowano ciasto na biszkopt
Krówka na biszkopcie
Biszkopt kakaowy upieczony i ostudzony zostanie przełożony masami
Krówka na biszkopcie
Masa budyniowa z krówką dokładnie zmiksowana
Krówka na biszkopcie
Na masie krówka ułożono warstwę herbatników