anulkadh

anulkadh

Złoty Ekspert
[Przepisów: 679]

Ciasto kruche agrestowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne ciasto z bardzo delikatnym kremem i orzeźwiającym musem agrestowe, ciasto można przygotować o której porze roku.

Ciasto kruche agrestowe

Składniki:

Ciasto kruche agrestowe

Ciasto

  • 500 g mąki
  • 4 żółtka
  • 250 g masła
  • 200 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Do piany
  • 3 białka
  • 3 łyżki cukru
  • 100 g płatków migdałów

mus

  • 3 średnie słoiczki dżemu agrestowego
  • 3 galaretki agrestowe

Krem

  • 500 ml śmietanki 36%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 4 serki homogenizowane

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche agrestowe
Składniki na ciasto dokladnie zagnieść i podzielić na 2 części, dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i rozwałkować na nie ciasto. Jedno upiec w temperaturze 180 stopni około 25 minut .

A na drugie przygotować pianę ubijając 3 białka z 3 łyżkami cukru. Rozsmarować na ciasto i posypać płatkami migdałowymi upiec jak poprzednie ciasto. Wystudzić.

Dżemy rozgrzać i dodać suche galaretki. Wyłożyć na ciasto 1 . Wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno dodać do niej serki homogenizowane i wymieszać. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody i wlać do śmietanki wylać na mus agrestowy.

Przyłożyć ciastem z migdałami i schłodzić.

Tagi:

agrest owoce