olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Ciasto kruche bez jaj

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

smaczne i proste ciasto bez jajek.

Ciasto kruche bez jaj

Składniki:

Ciasto kruche bez jaj

 

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche bez jaj
Mąkę przesiać, oddzielić część odważonej ilości, zalać 3-5 łyżkami wrzącej wody, zarabiając łopatką lub nożem. Margarynę zetrzeć na tarce lub posiekać z mąką, dodać zupełnie ostudzoną zaparzoną mąkę, cukier, śmietanę i sól/ Jeszcze trochę posiekać, zarobić szybko ręką i odstawić ciasto do wychłodzenia na 20-30 min. Przed pieczeniem wyroby trzeba nakłuć gęsto widelcem, ponieważ w czasie pieczenia baardzo rosną, co zniekształaca powierzchnie.