Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 321]

Ciasto kruche jabłkowo - gruszkowo - żurawinowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Lubię ciasta kruche z owocami. Tym razem upiekłam je ze świeżymi jabłkami i gruszką. Dodatkiem była suszona żurawina, która miała za zadanie pochłonięcie nadmiaru soku z owoców. W smaku ciasto wyszło bardzo dobre. Polecam do kawki, czy tez herbatki.

Ciasto kruche jabłkowo - gruszkowo - żurawinowe

Składniki:

Ciasto kruche jabłkowo - gruszkowo - żurawinowe

Ciasto kruche:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki orkiszowej typ 2000
  • 1 szklanka cukru
  • 300 g masła
  • 5 żółtek
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Owoce:

Piana:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie galaretki malinowej

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche jabłkowo - gruszkowo - żurawinowe

1.

Ciasto kruche jabłkowo - gruszkowo - żurawinowe
Wsypanie wszystkich produktów na ciasto kruche do miski

Włożyć do miski wszystkie składniki na kruche ciasto.

2.

Ciasto kruche jabłkowo - gruszkowo - żurawinowe
Wyrobienie i schłodzenie ciasta kruchego

Wyrobić rękami na jednolitą masę, potem owinąć w folię silikonową i schłodzić w lodówce.

3.

Ciasto kruche jabłkowo - gruszkowo - żurawinowe
Obranie i pokrojenie jabłek w grubą kostkę

Jabłka pokroić w grubą kostkę i wymieszać w osobnej misce z suszoną żurawiną.

4.

Ciasto kruche jabłkowo - gruszkowo - żurawinowe
Ubicie piany z galaretką malinowa, a potem połączenie z owocami

Wcześniej ubić pianę z galaretką malinową. Później wymieszać z owocami.

5.

Ciasto kruche jabłkowo - gruszkowo - żurawinowe
Wyłożenie części ciasta na blaszkę, potem rozłożenie piany i pokrojenie gruszki

Średnią blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, a na to rozłożyć 2/3 schłodzonego ciasta. Na ciasto wyłożyć pianę wymieszaną z owocami. Na pianę wyłożyć pokrojoną w cienkie kawałki świeżą gruszkę.

6.

Ciasto kruche jabłkowo - gruszkowo - żurawinowe

Na wierzchu poskubać resztę ciasta.

7.

Ciasto kruche jabłkowo - gruszkowo - żurawinowe

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec przez 40 - 45 minut.

8.

Ciasto kruche jabłkowo - gruszkowo - żurawinowe

Upieczone ciasto wystudzić.

9.

Ciasto kruche jabłkowo - gruszkowo - żurawinowe

Posypać cukrem pudrem. Smacznego !