Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Ciasto kruche z czekoladową pianką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Moje kolejne kruche ciasto, tym razem z czekoladową pianką. Bardzo dobre w smaku, polecam je do kawki, czy też ulubionej herbatki.

Ciasto kruche z czekoladową pianką

Składniki:

Ciasto kruche z czekoladową pianką

Ciasto kruche:

  • 2 szklanki mąki tortowej typu 450
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

PIana:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 2 budynie czekoladowe
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Owoce:

Posypka:

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche z czekoladową pianką

1.

Ciasto kruche z czekoladową pianką
Wsypanie do miski mąki, cukru, proszku, wbicie żółtek i dodanie masła

Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, wbić żółtka i dodać pokrojone masło.

2.

Ciasto kruche z czekoladową pianką
Wyrobienie i schłodzenie ciasta kruchego

Wszystko wyrobić na jednolitą masę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce.

3.

Ciasto kruche z czekoladową pianką
Wyłożenie ciasta na blaszkę i podpieczenie

Małą blaszkę wyłożyć papierem, rozłożyć 2/3 ciasta i podpiec w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 180 stopni C.

4.

Ciasto kruche z czekoladową pianką
Ubicie białek na sztywno, dosypanie cukru i budyniu

Białka ubić na sztywno, dodać cukier, potem budynie czekoladowe i dalej miksować.

5.

Ciasto kruche z czekoladową pianką

Pianę wyłożyć na podpieczony i chłodny spód ciasta.

Świeże śliwki przekroić na mniejsze części i poukładać na pianie.

6.

Ciasto kruche z czekoladową pianką

Poukładać świeże maliny.

7.

Ciasto kruche z czekoladową pianką

Na wierzchu poskubać resztę ciasta kruchego.

8.

Ciasto kruche z czekoladową pianką

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez 45 minut.

9.

Ciasto kruche z czekoladową pianką

Na gorące ciasto zetrzeć białą czekoladę ( obieraczką do warzyw ).

10.

Ciasto kruche z czekoladową pianką

Smacznego !