goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Ciasteczka betlejemskie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Takie kruche ciasteczka możemy także przygotować bez pianki, możemy przełożyć kremem czekoladowym lub powidłami

Ciasteczka betlejemskie  Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasteczka betlejemskie

 

  • ciasto:
  • mąka pszenna 1/2 kg
  • masło 25 dag
  • cukier puder 3 łyżki
  • żółtka 4 sztuki
  • śmietana 3/4 szklanka
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka

 

  • piana:
  • białka 2 sztuki
  • cukier 1 szklanka

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka betlejemskie
Zagniecione kruche ciasto schładzamy w lodówce około 1 godzinę. Wykrawamy ciasteczka. Z białek ubijamy pianę, stopniowo dodajemy cukier. Pianę wykładamy na ciasteczka. Wierzch posypujemy np. wiórkami kokosowymi lub zmielonymi orzechami. Ciastka pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 170 stopniach.
Ciasteczka betlejemskie
Zagniecione kruche ciasto schładzamy w lodówce około 1 godzinę
Ciasteczka betlejemskie
Pianę wykładamy na ciasteczka. Wierzch posypujemy np. wiórkami kokosowymi lub zmielonymi orzechami

Tagi:

ciasto