Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasto kruche z jabłkowo-różanym musem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ciasto kruche z jabłkami jest popularne i bardzo smaczne.

Ciasto kruche z jabłkowo-różanym musem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto kruche z jabłkowo-różanym musem

 

  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 30 dag masła
  • 3 żółtka
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • Nadzienie
  • 1,5 kg jabłek
  • 1,5 łyżki konfitury z płatków róży
  • 1-2 łyżki cukru
  • 1 galaretka agrestowa
  • 5 dag czekolady deserowej
  • 2-3 biszkopty
  • 2-3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche z jabłkowo-różanym musem
Przesiane mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, dokładnie posiekać z zimnym masłem. Następnie dodać żółtka, cukier z wanilią i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki przynajmniej na pół godziny. Ciasto podzielić na 2 kawałki, rozwałkować, ułożyć na 2 wyłożone papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 21/35 cm, nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temp. 180 stopni. Obrane jabłka bez gniazd nasiennych pokroić na kawałki, włożyć do rondla, wlać 2 łyżki wody, rozgotować. Dodać cukier, galaretkę i konfiturę, dokładnie wymieszać. Gorący mus wyłożyć na zimny upieczony placek, (pozostawić 2 łyżki) przykryć drugim, obciążyć deseczką, odłożyć do stężenia. Następnie wierzch ciasta posmarować pozostałym musem, posypać posiekaną skórką pomarańczową, startą czekoladą i pokruszonymi biszkoptami.
Ciasto kruche z jabłkowo-różanym musem
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i posiekać z zimnym masłem
Ciasto kruche z jabłkowo-różanym musem
Następnie dodać żółtka i cukier z wanilią szybko zagnieść ciasto
Ciasto kruche z jabłkowo-różanym musem
Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny