akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Tarta z pieczonym jogurtem i jagodami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przepis podpatrzony na blogu Moje Wypieki. Troszkę go zmodyfikowałam. Spód tarty jest kruchy, a pieczony jogurt idealnie komponuję się z jagodami. Serdecznie polecam!

Tarta z pieczonym jogurtem i jagodami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tarta z pieczonym jogurtem i jagodami

 

  • Spód:
  • 220g. mąki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki wody
  • 125g. masła
  • szczypta soli

 

 

  • Dodatkowo:
  • 200g. świeżych jagód

Sposób przygotowania:

Tarta z pieczonym jogurtem i jagodami
1. Spód: Wszystkie składniki wymieszać, posiekać i wyrobić krótko rękami do uzyskania jednolitej masy. Uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce 30 minut. Po tym czasie ciasto wyłożyć na formę do tarty wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą o średnicy 35cm. Ciasto przykryć papierem do pieczenia i fasolą. Podpiec około 15 minut w 180st.C. Ściągnąć groch i papier i piec jeszcze 10 minut w 180st.C. Ostudzić 2. Nadzienie: Wszystkie składniki razem zmiksować. Wylać na ostudzony spód tarty. Piec w 180st.C około 30 minut. Wyjąć i ostudzić. 3. Po ostudzeniu udekorować jagodami. Smacznego !
Tarta z pieczonym jogurtem i jagodami
Upieczona i studzona tarta z pieczonym jogurtem i jagodami.
Tarta z pieczonym jogurtem i jagodami
Ostudzona i udekorowana jagodami tarta z pieczonym jogurtem i jagodami.

Tagi:

jajko jajka tarta