Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Kolorowa babka wielosmakowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Babka w czasie świąt wielkanocnych jest jednym z podstawowych wypieków. Tym razem proponuję kolorową warstwową i bardzo wiosenną babeczkę ucieraną w kilku smakach.

Kolorowa babka wielosmakowa

Składniki:

Kolorowa babka wielosmakowa

 

  • 5 dużych jajek
  • 250 g margaryny
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 kisiel wiśniowy
  • 1 budyń waniliowy
  • 3 łyżki suchego maku

Sposób przygotowania:

Kolorowa babka wielosmakowa
Jajka wybić w całości do sporej miski i razem z cukrem ubić na puszystą masę.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem waniliowym - dodać do ubitych jajek, wymieszać mikserem, dolać mleko i rozpuszczony tłuszcz - krótko zmiksować do połączenia.

Podzielić podstawowe ciasto na 4 części podobnej objętości i połączyć z przygotowanymi dodatkami smakowymi: - kakao, makiem, kisielem i budyniem.

Poszczególne kolory warstwowo wlewać na siebie do szerokiej keksówki posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.

Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. ok. 180*C i piec ok. 60 min.

Stopień wypieczenia sprawdzić patyczkiem.