jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Dyniowy sernik oreo

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciemny kolor ciastek i złocisty kolor dyni idealnie się ze sobą komponują. Jednak nie tylko kolory tego sernika przyciągają. Jego smak jest rewelacyjny!!!

Dyniowy sernik oreo Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dyniowy sernik oreo

SPÓD:

  • 250 gram ciastek oreo,
  • 70 gram masła

DYNIOWY SER:

  • 800 gram sera białego (3 razy mielonego),
  • 300 gram ricotty,
  • 150 gram masła 82% tłuszczu,
  • 1 i ¾ szklanki gęstego purée z dyni,
  • 220 gram cukru pudru,
  • 7 jajek,
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 łyżka kaszy manna,
  • Dodatkowo 16 sztuk ciastek oreo (1 paczka 175 gramowa)

WYKOŃCZENIE:

  • 250 ml śmietanki 30%,
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • 0,5 łyżki cukru pudru,
  • 1/3 szklanki wody,
  • Około 6 ciastek oreo

Sposób przygotowania:

Dyniowy sernik oreo

ETAP 1

Dyniowy sernik oreo
Ciasteczka oreo miksujemy

SPÓD:Ciastka umieszczamy w malakserze i rozkruszamy je. Do otrzymanego „ciasteczkowego piasku” dodajemy rozpuszczone masło i ponownie całość miksujemy.

ETAP 2

Dyniowy sernik oreo
Zmieszanymi ciasteczkami z masłem wykładamy spód pod sernika

Otrzymaną masą wykładamy dno przygotowanej tortownicy. Całość wkładamy do lodówki na około 30 minut, by spód zastygł.
Między czasie przygotowujemy ser.

ETAP 3

Dyniowy sernik oreo
Dynię łączymy z masą serową

SER: Białka oddzielamy od żółtek. Oddzielone ubijamy z dodatkiem szczypty soli na sztywno.
Do malaksera przekładamy masło, żółtka, cukier puder oraz ser biały i ricotta. Składniki dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitej serowej masy.
Do zmiksowanych składników dodajemy dynię. Całość ponownie miksujemy.

ETAP 4

Dyniowy sernik oreo
SEr z ciasteczkami wykładamy na tortownicę

W dalszej kolejności dodajemy kaszę oraz budyń. Gdy składniki się połączą dodajemy do nich pianę z białek. Delikatnie łączymy ją z masą serową.
Dyniowy ser dzielimy mniej więcej na 3 części.
Na przygotowany spód wykładamy 1/3 masy serowej. Układamy na niej połowę ciastek oreo, całych lub przepołowionych. Na ciasta wykładamy następną 1/3 masy serowej i tak jak poprzednio wbijamy w nią pozostałe ciasta. Całość przykrywamy ostatnią częścią dyniowego sera. Wierzch wygładzamy. Sernik pieczemy ok 60 minut w 180˚C. Po wyjęciu dokładnie studzimy go.
Zimny sernik wykańczamy śmietanką i posypką z ciastek. Przed dekoracją możemy ściąć zrumieniony wierzch sernika.

ETAP 5

Dyniowy sernik oreo
Ubitą śmietanką wykańczamy wierzch sernika

WYKOŃCZENIE: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i delikatnie studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy cukier. Na koniec wlewamy żelatynę i dokładnie miksujemy. Gotową śmietankę wykładamy na zimny sernik. Wierzch śmietanki posypujemy pokruszonymi ciasteczkami. Całość schładzamy około 30 minut, by śmietanka zastygła. Gotowe.