Sposób przygotowania:
Dyniowy sernik oreoETAP 1
SPÓD:Ciastka umieszczamy w malakserze i rozkruszamy je. Do otrzymanego „ciasteczkowego piasku” dodajemy rozpuszczone masło i ponownie całość miksujemy.
ETAP 2
Otrzymaną masą wykładamy dno przygotowanej tortownicy. Całość wkładamy do lodówki na około 30 minut, by spód zastygł.
Między czasie przygotowujemy ser.
ETAP 3
SER: Białka oddzielamy od żółtek. Oddzielone ubijamy z dodatkiem szczypty soli na sztywno.
Do malaksera przekładamy masło, żółtka, cukier puder oraz ser biały i ricotta. Składniki dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitej serowej masy.
Do zmiksowanych składników dodajemy dynię. Całość ponownie miksujemy.
ETAP 4
W dalszej kolejności dodajemy kaszę oraz budyń. Gdy składniki się połączą dodajemy do nich pianę z białek. Delikatnie łączymy ją z masą serową.
Dyniowy ser dzielimy mniej więcej na 3 części.
Na przygotowany spód wykładamy 1/3 masy serowej. Układamy na niej połowę ciastek oreo, całych lub przepołowionych. Na ciasta wykładamy następną 1/3 masy serowej i tak jak poprzednio wbijamy w nią pozostałe ciasta. Całość przykrywamy ostatnią częścią dyniowego sera. Wierzch wygładzamy. Sernik pieczemy ok 60 minut w 180˚C. Po wyjęciu dokładnie studzimy go.
Zimny sernik wykańczamy śmietanką i posypką z ciastek. Przed dekoracją możemy ściąć zrumieniony wierzch sernika.
ETAP 5
WYKOŃCZENIE: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i delikatnie studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy cukier. Na koniec wlewamy żelatynę i dokładnie miksujemy. Gotową śmietankę wykładamy na zimny sernik. Wierzch śmietanki posypujemy pokruszonymi ciasteczkami. Całość schładzamy około 30 minut, by śmietanka zastygła. Gotowe.
gusia1000