jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

SUPERPRZEPIS

Sernik dyniowo- aroniowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 6

Połączenie w jednym serniku dwóch smaków i kolorów nie może być nudne. Z takiego założenia wyszłam, przygotowując to ciasto.

Sernik dyniowo- aroniowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik dyniowo- aroniowy

SPÓD:

  • 15 dag mąki,
  • 7 dag cukru pudru,
  • 10 dag margaryny,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 żółtka

Dyniowo- aroniowy ser

  • 1100 gram sera (3 razy mielonego)
  • ¾ kostki masła,
  • 220 gram cukru pudru,
  • 7 jajek,
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 łyżka kaszy manna,
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1,5 szklanki aronii,
  • Około ¾ - 1 szklanki gęstego puree z dynii,
  • 1 łyżka cukru,
  • Szczypta soli

POLEWA:

  • 2 tabliczki białej czekolady (200 gram),
  • 1/4 szklanki śmietanki,
  • Mała łyżeczka zmiksowanej aronii (ja odebrałam ją z owoców przygotowanych do sera)

Sposób przygotowania:

Sernik dyniowo- aroniowy

ETAP 1

Sernik dyniowo- aroniowy
Spód tortownicy wykładamy ciastem kruchym

CIASTO KRUCHE: Na stolnicę przekładamy składniki ciasta i zagniatamy je. Gotowym ciastem wykładamy spód tortownicy, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.

ETAP 2

Sernik dyniowo- aroniowy
Rozgotowaną aronię miksujemy

SER: Aronię przekładamy do garnka. Dodajemy do niej łyżkę cukru i podgrzewamy do momentu jak owoce zmiękną. Tak przygotowane miksujemy i studzimy.

ETAP 3

Sernik dyniowo- aroniowy
Do masy serowej dodajemy białka

Białka oddzielamy od żółtek.
Do malaksera przekładamy masło, żółtka, cukier puder oraz ser. Tak przygotowane składniki dokładnie miksujemy.
Między czasie białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli.
Do zmiksowanych składników dodajemy budyń, proszek do pieczenia oraz kaszkę. Na koniec całość łączymy z białkami.

ETAP 4

Sernik dyniowo- aroniowy
Ser łączymy oddzielnie z aronią i dynią

Gotową masę serową dzielimy na dwie, w miarę równe części. Do pierwszej dodajemy dynię, a do drugiej aronię. Obie połowy sera, oddzielanie miksujemy.
Aroniowy ser wykładamy na ciasto kruche. Przykrywamy go dyniowym serem.

ETAP 5

Sernik dyniowo- aroniowy
Upieczony sernik przed dekoracja studzimy

Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Sernik pieczemy 60 minut w 180°C.
Upieczony dokładnie studzimy. Najlepiej przez całą noc.
POLEWA: Z ostudzonego sernika ściągamy zrumienioną skórkę. Czekolady rozpuszczamy z dodatkiem śmietanki. Płynną czekoladą polewamy sernik, pozostawiając jej 2 łyżki. Do pozostawionej czekolady dodajemy aronię. Taką aroniową czekoladą wykonujemy ozdobne wzorki na wierzchu sernika. Całość schładzamy by polewa zastygła.