Sposób przygotowania:
Sernik dyniowo- aroniowyETAP 1
CIASTO KRUCHE: Na stolnicę przekładamy składniki ciasta i zagniatamy je. Gotowym ciastem wykładamy spód tortownicy, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.
ETAP 2
SER: Aronię przekładamy do garnka. Dodajemy do niej łyżkę cukru i podgrzewamy do momentu jak owoce zmiękną. Tak przygotowane miksujemy i studzimy.
ETAP 3
Białka oddzielamy od żółtek.
Do malaksera przekładamy masło, żółtka, cukier puder oraz ser. Tak przygotowane składniki dokładnie miksujemy.
Między czasie białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli.
Do zmiksowanych składników dodajemy budyń, proszek do pieczenia oraz kaszkę. Na koniec całość łączymy z białkami.
ETAP 4
Gotową masę serową dzielimy na dwie, w miarę równe części. Do pierwszej dodajemy dynię, a do drugiej aronię. Obie połowy sera, oddzielanie miksujemy.
Aroniowy ser wykładamy na ciasto kruche. Przykrywamy go dyniowym serem.
ETAP 5
Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Sernik pieczemy 60 minut w 180°C.
Upieczony dokładnie studzimy. Najlepiej przez całą noc.
POLEWA: Z ostudzonego sernika ściągamy zrumienioną skórkę. Czekolady rozpuszczamy z dodatkiem śmietanki. Płynną czekoladą polewamy sernik, pozostawiając jej 2 łyżki. Do pozostawionej czekolady dodajemy aronię. Taką aroniową czekoladą wykonujemy ozdobne wzorki na wierzchu sernika. Całość schładzamy by polewa zastygła.
gusia1000
Czekoladka 2