agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Ciasto kruche z jagodami w czekoladzie

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ciasto kruche z jagodami w czekoladzie - pycha

Ciasto kruche z jagodami w czekoladzie

Składniki:

Ciasto kruche z jagodami w czekoladzie

 

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche z jagodami w czekoladzie
Przygotować niezbędne składniki na ciasto, do dużej miski włożyć masło, kwaśną śmietanę, żółtka ze sparzonych jaj, sól, zimną wodę, proszek do pieczenia, wyrobić dokładnie gładkie, sprężyste i jednolite ciasto. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 2 godziny w celu schłodzenia. Jagody umyć dokładnie pod bieżącą wodą, przełożyć je do miski. Dodać do jagód mąkę ziemniaczaną i cukier, wymieszać owoce. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość około 4 mm. Podzielić ciasto na połowę, jedną połowę ciasta bardzo dokładnie rozprowadzić na spodzie foremki do pieczenia, formę wcześniej natłuścić margaryną, przycisnąć ciasto, by na całej powierzchni ciasto równo przylegało. Nożem obciąć brzegi ciasta wystające poza formę. Na ciasto nałożyć owoce i rozłożyć równomiernie na cieście. Drugą część ciasta również wyłożyć tym razem na wierzchu ciasta . Na koniec wierzch ciasta posmarować roztrzepanym białkiem jajka kurzego. Wstawić do pieczenia do piekarnika rozgrzanego do 180-200 stopni C i piec około 40-50 minut. Ciasto wyjąć, ostudzić i polać finezyjne wzory po wierzchu ciasta z polewy czekoladowej.