Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2821]

Ciasto kruche z miodem i śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasto ze śliwkami w środku zimy to przyjemne wspomnienie lata.

Ciasto kruche z miodem i śliwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto kruche z miodem i śliwkami

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche z miodem i śliwkami
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem, dodać żółtka, miód i siekając połączyć składniki. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na pół godziny. Kruszonka Mąkę, masło, cukier kryształ i cukier waniliowy posiekać. Palcami wyrabiać do powstania grudek. Schłodzone ciasto rozwałkować, ułożyć na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem. Mrożone śliwki lekko rozmrozić, ułożyć na ciasto skórką do dołu, posypać kruszonką. Blaszkę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez 40 minut w temp 180 stopni.
Ciasto kruche z miodem i śliwkami
Z mąki i pozostałych składników szybko zagnieść ciasto
Ciasto kruche z miodem i śliwkami
Schłodzone ciasto rozwałkować i włożyć do formy
Ciasto kruche z miodem i śliwkami
Z mąki i pozostałych składników zrobić kruszonkę
Ciasto kruche z miodem i śliwkami
Śliwki ułożyć na cieście i posypać kruszonką

Tagi:

ciasto śliwki