Sposób przygotowania:
ciasto kruche z owocami wg zolwiiik
Owoce pokroić w paski i posypać niewielką ilością cukru, aby wypuściły soki, odstawić. Oddzielić białka od żółtek. Białka włożyć w misce do lodówki. Do drugiej miski wsypać mąkę, cukier, żółtka, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i margarynę. Wyrobić ciasto do jednolitej masy. Nastawić piekarnik na 180 °C. Rozrobione ciasto rozłożyć na wcześniej wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą blachę. Wcześniej przygotowane owoce poukładać na cieście. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika. Zacząć robić pianę: wyciągnąć z lodówki białka, dodać do nich szczyptę soli, ubijać, dodając stopniowo 7 łyżeczek cukru. Ubić na sztywną pianę. Po 45 minutach wyciągnąć ciasto z piekarnika i nałożyć na nie wcześniej ubitą pianę. Ciasto z powrotem włożyć do piekarnika i piec jeszcze 15 minut.