Sposób przygotowania:
Ciasto kruche z rabarbarem, budyniem i kruszonkąETAP 1:
Mleko zagotować z cukrem, masłem, wlać budynie wymieszane w zimnej wodzie, mieszać energicznie łyżką do zagęszczenia budyniu, odstawić garnek na blat kuchenny.
ETAP 2:
Wszystkie składniki w misce ręką wyrobić na gładkie ciasto, jeśli jest zbyt luźne to podsypać ciut mąki, nie trzeba ciasta schładzać w lodówce.
ETAP 3:
Forma 30x24 cm z papierem do pieczenia, do formy włożyć kulę ciasta i dłonią palcami rozsmarować na dnie formy, ponakłuwać ostrym nożem, wstawić do nagrzanego piekarnika na 180C, grzanie góra/dół i podpiec ciasto 15 minut.
ETAP 4:
Po 15 minutach wyjąć ciasto z piekarnika, na cieście rozsypać obrany, pokrojona na kawałeczki rabarbar.
ETAP 5:
Na rabarbar wyłożyć ciepły ale nie gorący budyń, łyżką wygładzić wierzch.
ETAP 6:
Z podanych składników palcami wyrobić kruszonkę, jeśli jest mało zwarta to dosypać ciut mąki, jeśli jest za sucha to dodać ciut miękkiej margaryny, kruszonkę posypać na budyń.
ETAP 7:
Piec dalej w 180C, grzanie góra/dół 35 minut, następnie na termoobiegu w 150C z 10 minut, zostawić po upieczeniu na 30 minut w piekarniku, następnie formę wyjąć i dobrze ciasto wystudzić aby budyń stężał, najlepiej upiec wieczorem.
gosiapiotrek23