mic

mic

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 140]

Ciasto kruche z rabarbarem w kawałkach

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Sezonowe ciasto kruche z rabarbarem

Ciasto kruche z rabarbarem w kawałkach Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto kruche z rabarbarem w kawałkach

 

  • mąka pszenna typ 450 2 szklanki po 250 ml
  • proszek do pieczenia-1 łyżeczka
  • masło-1 ksotka 20 gramowa
  • cukier puder 1/2 szklanki
  • śmietana gęsta 1 łyżka
  • jajka- 3 sztuki
  • cukier-5 łyżek

 

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche z rabarbarem w kawałkach
Mąkę przesiewamy przez sitko, wymieszaną z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia.Wbijamy jajka o temp. pokojowej. Dodajemy masło siekamy wszystko nożem. Dodajemy gęstą śmietanę.Dodajemy cukier. Zagniatamy dłońmi ciasto by miało jednolitą konsystencję. Ciasto dzielimy na kawałki i wyklejamy nim blaszkę wyłożoną papierem pieczeniowym. Na ciasto wykładamy obrany, opłukany, pokrojony na małe kawałki rabarbar. Posypujemy cukrem jeżeli chcemy dodatkowo. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku, w dużej blaszce w temp 190 stopni.
Ciasto kruche z rabarbarem w kawałkach
obrany, opłukany rabarbar przed krojeniem
Ciasto kruche z rabarbarem w kawałkach
wyklejana blaszka wyłożona papierem, wyklejamy dłońmi
Ciasto kruche z rabarbarem w kawałkach
wylłożony rabarbar pokrojony w kawałeczki

Tagi:

jajko jajka