Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

ciasto kruche z renklodami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo dobre sezonowe ciasto. :)

ciasto kruche z renklodami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

ciasto kruche z renklodami

 

Sposób przygotowania:

ciasto kruche z renklodami
Mąkę wysyp na stolnicę, wbij żółtka, dodaj pokrojoną margarynę, dodaj cukier (1/2 szklanki), kwaśną śmietanę i zarób ciasto. Odstaw je na pól godziny do lodówki. Śliwki renklody umyj, osącz, wypestkuj, przekrój na pół. Blachę przygotuj- wysmaruj tłuszczem. Wyjmij ciasto z lodówki. 2/3 rozwałkuj na stolnicy, wyłóż na blachę. Śliwki kładź na ciasto, posypuj cukrem waniliowym, cynamonem i można jeszcze cukrem. Białka ubij, dodaj 1/2 szkl cukru i rozsmaruj na śliwkach. !/3 ciasta rozwałkuj na stolnicy i połóż na śliwki. Wstaw do piekarnika i piecz 40 minut w 180 stopniach.
ciasto kruche z renklodami
Skłądniki przygotowane i wymieszane razem.
ciasto kruche z renklodami
Śliwki renklody wypestkowane, przygotowane do ciasta.
ciasto kruche z renklodami
Ubite białko rozłóż równomiernie na śliwkach
ciasto kruche z renklodami
Tak przygotowane ciasto włóż do piekarnika na 40 minut.

Tagi:

śliwki