kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Tarta kokosowo-owsiana z budyniem i rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszna tarta na chrupiącym spodzie, bezglutenowa z kremowym budyniem i kwaśnym rabarbarem to idealny deser w ten wiosenny czas.

Tarta kokosowo-owsiana z budyniem i rabarbarem

Składniki:

Tarta kokosowo-owsiana z budyniem i rabarbarem

 

  • ciasto:

 

  • 80 g zimnego masła
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki zmielonych wiórków kokosowych
  • 3/4 szklanki mąki owsianej bezglutenowej

 

  • budyń:

 

  • torebka budyniu śmietankowego z cukrem (użyłam Winiary, ponieważ nie zawiera pszenicy)
  • 400 ml mleka

 

  • ponadto:

 

  • 4 łodygi rabarbaru
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Tarta kokosowo-owsiana z budyniem i rabarbarem

ETAP 1:

Przygotuj tortownicę o średnicy 25 cm, dno oraz boki wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 160 stopni. Zimne masło pokrój w kosteczkę i włóż do miski, dodaj do niego cukier trzcinowy, mąkę owsianą oraz wiórki kokosowe. Zagnieć szybko kruszonkę.

Ugotuj budyń według instrukcji na opakowaniu, lekko przestudź. Rabarbar umyj, pokrój na małe kawałki. Na dno tortownicy wysyp 2/3 kruszonki, delikatnie ugnieć dłonią. Na kruszonkę wyłóż jeszcze ciepły budyń, wyrównaj wierzch. Na budyniu równomiernie rozłóż rabarbar, posyp go 4 łyżkami cukru trzcinowego. Na rabarbar wysyp resztę kruszonki. Ciasto wstaw do piekarnika i piecz 40 minut.

Gotowe ciasto wystudź, przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem.


Tagi:

ciasta tarty