iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Biszkopt z kryształkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Ciasto które pewnie większość zna, ale jest bardzo proste i smaczne dlatego warto o nim przypominać.

Biszkopt z kryształkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Biszkopt z kryształkami

 

  • Ciasto:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1.5 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Pianka:
  • 800 ml śmietany 18%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1 galaretka cytrynowa
  • Dodatkowo:
  • kolorowe galaretki
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Biszkopt z kryształkami
Ciasto: Jajka ubić z cukrem na pulchną masę, delikatnie połączyć ją z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 35min w temp. 180st Pianka: Cytrynową galaretkę i żelatynę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i przestudzić. Śmietanę ubić z cukrem i cały czas ubijając dolać płynną galaretkę dodać do masy pokrojone kolorowe galaretki wcześniej przygotowane według przepisu i po zastygnięciu pokrojone w kostkę. Zimne ciasto przekroić i przełożyć je gęstniejącą pianką, po schłodzeniu posypać cukrem pudrem.
Biszkopt z kryształkami
Galaretki po zastygnięciu pokroić w kostkę
Biszkopt z kryształkami
Do ubitej śmietany dodać galaretkowe kostki
Biszkopt z kryształkami
Gęstniejącą masą przełożyć ciasto i schłodzić