bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 164]

Ciasto Kubuś

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo smaczne, lekkie ciasto. Lubią je i dorośli i dzieci. Ładnie się prezentuje, można je robić w zwykły dzień i od święta.

Ciasto Kubuś

Składniki:

Ciasto Kubuś

Biszkopt:

Masa kubusiowa:

  • 900 ml soku kubuś o smaku marchewkowym
  • 3 budynie waniliowe
  • 3 łyżki cukru

Masa śmietanowa:

  • 500 ml śmietany 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 1 szklanka wody

Dodatkowo:

  • 300 gram delicji o smaku pomarańczowym
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 2 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Ciasto Kubuś

Biszkopt:

Ubijamy białka z cukrem, dodajemy po jednym żółtku, na koniec dajemy mąkę pszenną, ziemniaczana i proszek. Lekko mieszamy i wykładamy do formy o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni do suchego patyczka.

Dwie galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w dwóch szklankach wody i odstawiamy do stężenia.

Masa kubusiowa:

Odlewamy szklankę soku i mieszamy w nim budynie waniliowe. Pozostały sok zagotowujemy z cukrem i wlewamy powoli powstały budyń.

Masa śmietanowa:

Galaretkę pomarańczową rozpuszczamy w szklance wody i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i wlewamy powoli tężejącą galaretkę.

Przekładanie:

Ciasto kubuś
Na biszkopt wykładamy ciepłą masę kubusiową, układamy delicje, dajemy masę śmietanową i zalewamy tężejącymi galaretkami.

Na biszkopt wykładamy ciepłą masę kubusiową i odstawiamy w zimne miejsce, następnie dajemy masę śmietanową, układamy delicje i zalewamy tężejącymi galaretkami.