dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Pomarańczowe ciasto Kubuś

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 300
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Trochę pracochłonne ale bardzo smaczne i efektowne ciasto z masą z soczku i kremem śmietankową-jogurtowym

Pomarańczowe ciasto Kubuś Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pomarańczowe ciasto Kubuś

 

  • Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 3 łyż cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 łyż mąki ziemniaczanej
  • 2 łyż mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Masa pomarańczowa:
  • 1/2 l soku marchwiową--jabłkową--pomarańczowego
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 łyż cukru
  • 1/2 kostki masła
  • Masa śmietankowa:
  • 200 g śmietany 30%
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyż cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyż żelatyny
  • 1/3 szkl gorącej wody
  • Poncz:
  • 1/4 szkl letniej wody
  • 1/3 cytryny
  • Ponadto:
  • galaretka pomarańczowa

 

 

Sposób przygotowania:

Pomarańczowe ciasto Kubuś
Białka ubijamy z solą. Dodajemy żółtka, cukier i pozostałe składniki. Dokładnie ale delikatnie mieszamy. Pieczemy ok 25 minut w 180 stopniach. Studzimy. Składniki ponczu mieszamy ze sobą i nasączamy biszkopt. Odlewamy 3/4 szkl soczku i rozpuszczamy budyń i cukier. Pozostały zagotowujemy. Do gotującego się soku wlewamy zawiesinę budyniową i gotujemy budyń. Studzimy. Masło miksujemy i stopniową dodajemy zimny budyń. Miksujemy na krem. Masę wykładamy na biszkopt. Ciasto wkładamy do lodówki, aby krem stężał. Śmietanę ubijamy z cukrem. Dodajemy jogurt. Do masy dodajemy rozpuszczoną i schłodzoną żelatynę. Dokładnie mieszamy i wylewamy na masę budyniową. Ciasto schładzamy. Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 l gorącej wodzie. Studzimy i tężejąca wylewamy na masę śmietankową. Schładzamy do całkowitego stężenia. Smacznego!
Pomarańczowe ciasto Kubuś
Składniki na biszkopt dokładnie ze sobą mieszamy.
Pomarańczowe ciasto Kubuś
Z soku gotujemy gęsty budyń na masę pomarańczową.
Pomarańczowe ciasto Kubuś
Kolejną wylewamy tężejące masy kremowe.