Ewa27

Ewa27

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Ciasto Kubuś

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto Kubuś to doskonałe połączenie puszystego biszkoptu z lekkim kremem waniliowym na bazie soczków o tej samej nazwie. Nazwa ciasta jak zauważyliście zapewne nawiązuje do znanych i lubianych przez dzieci soczków.

Ciasto Kubuś

Składniki:

Ciasto Kubuś

na ciasto

na krem

na bitą śmietanę

  • 300 ml śmietany 30%
  • 80 g cukru pudru
  • 30 g śmietanfixu

na polewę czekoladową

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 20 ml śmietany 30%

Sposób przygotowania:

Ciasto Kubuś
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier. Do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy. Ciasto przelewamy do kwadratowej formy do pieczenia wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Studzimy.

400 ml soku jabłkowo -marchewkowego zagotowujemy. Do pozostałych 200 ml soku dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz budynie waniliowe. Do gotującego się soku dodajemy mieszankę. Gotujemy do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy partiami zimnym budyń na bazie soczków. Miksujemy do połączenia się składników. Chłodzimy w lodówce przez 30 minut.

Zimną śmietanę ubijam. Dodaje cukier puder i śmietanfix. Miksuję do połączenia się składników. Chłodzę 30 minut.

Wierzch zimnego ciasta ścinam. Na cieście smaruje krem na bazie soczków. Następnie smaruje bita śmietanę. Ciasto chłodzę godzinę w lodówce. 

Czekoladę łamię na kawałki. Czekoladę wraz ze śmietaną gotuję. Studzę. Chłodną polewa smaruje wierzch ciasta. Chłodzę jeszcze 30 minut w lodówce.