Sposób przygotowania:
Ptysie z kremem cytrynowym
Ciasto ptysiowe: Wodę zagotowuje wraz z masłem. Do gotujących się składników dodaje mąkę. Mieszam do momentu odchodzenia ciasta od ścian garnka. Studzę. Do wystudzonej masy dodaje po jednym jajku. Mieszam. Ciasto wyciskam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 20 minut w 180 stopniach. Studzę.
Krem cytrynowy: Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam na sztywno. Żółtka ubijam z cukrem na puszystą masę. Do masy dodaje sok z cytryny. Mieszam. Żelatynę namaczam z zimnej wodzie, aby napęczniała. Podgrzewam. Dodaje wolnym strumieniem do masy cytrynowej. Mieszam. Na koniec masę łączę z pianą z białek. Chłodzę w lodówce.
Wystudzone ptysie kroję na pół. Napełniam kremem. Dowolnie dekoruję.
Krem cytrynowy: Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam na sztywno. Żółtka ubijam z cukrem na puszystą masę. Do masy dodaje sok z cytryny. Mieszam. Żelatynę namaczam z zimnej wodzie, aby napęczniała. Podgrzewam. Dodaje wolnym strumieniem do masy cytrynowej. Mieszam. Na koniec masę łączę z pianą z białek. Chłodzę w lodówce.
Wystudzone ptysie kroję na pół. Napełniam kremem. Dowolnie dekoruję.
SylaUla