Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 296]

Ptysie z kremem cytrynowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Doskonały przepis na letni podwieczorek. Słodki ptyś połączony z kwaśnym kremem cytrynowym. Deser bardzo klasyczny, a przy tym bezpieczny.

Ptysie z kremem cytrynowym

Składniki:

Ptysie z kremem cytrynowym

na ciasto

na krem cytrynowy

Sposób przygotowania:

Ptysie z kremem cytrynowym
Ciasto ptysiowe: Wodę zagotowuje wraz z masłem. Do gotujących się składników dodaje mąkę. Mieszam do momentu odchodzenia ciasta od ścian garnka. Studzę. Do wystudzonej masy dodaje po jednym jajku. Mieszam. Ciasto wyciskam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 20 minut w 180 stopniach. Studzę.

Krem cytrynowy: Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam na sztywno. Żółtka ubijam z cukrem na puszystą masę. Do masy dodaje sok z cytryny. Mieszam. Żelatynę namaczam z zimnej wodzie, aby napęczniała. Podgrzewam. Dodaje wolnym strumieniem do masy cytrynowej. Mieszam. Na koniec masę łączę z pianą z białek. Chłodzę w lodówce. 

Wystudzone ptysie kroję na pół. Napełniam kremem. Dowolnie dekoruję.