Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Ciasto Kubuś bez pieczenia

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
  • KALORIE: 320
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto smakuje przepysznie, jest lekkie oraz bardo delikatne w smaku. Jego sytość, pomimo niezbytniej słodkości sprawia, że spokojnie możemy zaspokoić swoją chęć na kremowe ciacho jednym, a w ostateczności dwoma kawałkami.

Ciasto Kubuś bez pieczenia

Składniki:

Ciasto Kubuś bez pieczenia

(U mnie forma 28 x 28 cm, masa budyniowa:

  • 900 ml soku typu Kubuś (dowolny smak, u mnie: marchew, jabłko, pomarańcza)
  • 3 budynie waniliowe/śmietankowe bez cukru
  • 3 łyżki cukru (płaskie)
  • 200 g masła

Bita śmietana:

  • 600 ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1-2 śmietan-fixy (opcjonalnie)

Polewa czekoladowa:

  • 120 g czekolady (u mnie gorzka)
  • 50 g masła
  • 50 ml mleka

Ponadto:

  • około 700 g herbatników

Sposób przygotowania:

Ciasto Kubuś bez pieczenia

Masa budyniowa:

Ciasto Kubuś bez pieczenia
Budyń przed zmiksowaniem z masłem powinien być całkowicie ostudzony.

Odlać 1/2 szklanki soku, w którym należy rozmieszać proszek budyniowy i cukier.

Resztę soku zagotować, a następnie połączyć z wymieszanym budyniem.

Całość zagotować (mieszając; budyń powinien być gęsty) i odstawić do ostygnięcia.

Po tym czasie zmiksować miękkie masło i partiami połączyć z zimnym budyniem.

Bita śmietana:

Ciasto Kubuś bez pieczenia
Użycie śmiatan-fiksów jest opcjonalne, wg potrzeby.

Śmietankę z cukrem pudrem (można dodać śmietan-fixy) ubić na sztywno.

Polewa czekoladowa:

Ciasto Kubuś bez pieczenia
Ja użyłam czekolady gorzkiej, ale można być dowolna.

Czekoladę roztopić i dokładnie wymieszać z mlekiem i masłem.

Ciasto:

Ciasto Kubuś bez pieczenia
Ciasto należy chłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc.

W formie z dnem wysłanym papierem do pieczenia lub folią spożywczą należy umieścić warstwę herbatników, a na nich kolejno rozsmarować masę budyniową i ponownie ułożyć ciastka, wyłożyć bitą śmietanę, umieścić warstwę herbatników.

Wierzch posmarować polewą czekoladową.

Całość schłodzić w lodówce - najlepiej przez całą noc.