Natalia Skóra

Natalia Skóra

Szef Kuchni
[Przepisów: 46]

Ciasto latte macchiato

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto, które jest bajecznie łatwe, jeżeli chodzi o przygotowanie i nie zajmuje mnóstwa czasu. Polecam każdemu.

Ciasto latte macchiato Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto latte macchiato

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę śmietanową:

  • 250 g mascarpone
  • 330 ml śmietanki 30%
  • cukier puder do smaku

Składniki dodatkowe:

  • kakao do posypania
  • likier amaretto
  • kubek zaparzonej kawy rozpuszczalnej
  • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów

Sposób przygotowania:

Ciasto latte macchiato

Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając partiami cukier.
W następnej kolejności dodać żółtka, mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia.

Wymieszać wszystko drewnianą łyżką, po czym przelać do tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez ok. 20 minut. Po wyjęciu i ostudzeniu wyjąć z tortownicy, a następnie przekroić na dwa blaty.

Masa śmietanowa:

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, po czym dodajemy partiami mascarpone, a następnie na samym końcu cukier puder do smaku.

Poncz:

Amaretto mieszamy z kawą rozpuszczalną. Okrągłe biszkopty ponczujemy. Tak samo postępujemy z blatami kakaowymi.

Przełożenie:

blat biszkoptu kakaowego - 1/3 masy śmietanowej - naponczowane biszkopty - 1/3 masy śmietanowej - blat biszkoptu kakaowego - pozostała masa śmietanowa - naponczowane biszkopty - posypać kakao.

Ciasto latte macchiato