Sposób przygotowania:
Ciasto latte macchiatoBiszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając partiami cukier.
W następnej kolejności dodać żółtka, mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia.
Wymieszać wszystko drewnianą łyżką, po czym przelać do tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez ok. 20 minut. Po wyjęciu i ostudzeniu wyjąć z tortownicy, a następnie przekroić na dwa blaty.
Masa śmietanowa:
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, po czym dodajemy partiami mascarpone, a następnie na samym końcu cukier puder do smaku.
Poncz:
Amaretto mieszamy z kawą rozpuszczalną. Okrągłe biszkopty ponczujemy. Tak samo postępujemy z blatami kakaowymi.
Przełożenie:
blat biszkoptu kakaowego - 1/3 masy śmietanowej - naponczowane biszkopty - 1/3 masy śmietanowej - blat biszkoptu kakaowego - pozostała masa śmietanowa - naponczowane biszkopty - posypać kakao.
ciasteczka