iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Ciasto kawowo-słonecznikowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo mocno kawowe ciasto z chrupiącym słonecznikiem jest pyszne, może troszkę mało kolorowe, ale bardzo smaczne.

Ciasto kawowo-słonecznikowe

Składniki:

Ciasto kawowo-słonecznikowe

ciasto:

  • 6 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka sypkiej kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka kakao

kawowa pianka:

  • 500 ml śmietany 30%
  • 1 opakowanie kawy cappuccino smak czekoladowy
  • 1/4 szklanki płynnej kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżki żelatyny
  • 3 łyżki cukru pudru

dodatkowo:

  • 1/2 puszki masy krówkowej
  • 10 dag mlecznej czekolady
  • 1/4 szklanki śmietany 30%
  • 5 dag ziaren słonecznika
  • 2 łyżki cukru
  • 3/4 szklanki płynnej kawy rozpuszczalnej + 1łyżka spirytusu

Sposób przygotowania:

Ciasto kawowo-słonecznikowe
Całe jajka ubić do białości z cukrem i szczyptą soli, kiedy masa jajeczna powiększy swoją objętość dodać do niej przesiana mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i kawą. Sypkie składniki dodawać małymi porcjami i delikatnie ze sobą łączyć. Ciasto przełożyć do blaszki ( 33 cm na 22 cm)wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180st około 30 minut.

Słonecznik wsypać na suchą patelnię i delikatnie podprażyć w połowie smażenia na patelnię dodać 2 łyżki cukru i mieszając smażyć do momentu rozpuszczenia się cukru i lekkiego zbrązowienia, następnie wysypać na papier do pieczenia i wystudzić ( w czasie studzenia słonecznik się poskleja, ale bardzo łatwo potem się połamie).

W rozpuszczonej kawie namoczyć żelatynę i po napęcznieniu podgrzewać do momentu jej rozpuszczenia, wystudzić.

Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru do ubitej śmietany dodać sypką kawę cappuccino, a na koniec żelatynę i dokładnie wymieszać.

Upieczone i wystudzone ciasto przeciąć na dwa placki i nasączyć dodatkową kawą z alkoholem, dolny placek posmarować masą krówkową i posypać połową słonecznika, następnie wyłożyć całą piankę kawową i przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć całość.

Czekoladę rozpuścić z dodatkiem śmietany i tak powstała polewą polać ciasto, następnie posypać pozostałym słonecznikiem i schłodzić.