Sposób przygotowania:
Ciasto kawowo-słonecznikowe
Całe jajka ubić do białości z cukrem i szczyptą soli, kiedy masa jajeczna powiększy swoją objętość dodać do niej przesiana mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i kawą. Sypkie składniki dodawać małymi porcjami i delikatnie ze sobą łączyć. Ciasto przełożyć do blaszki ( 33 cm na 22 cm)wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180st około 30 minut.
Słonecznik wsypać na suchą patelnię i delikatnie podprażyć w połowie smażenia na patelnię dodać 2 łyżki cukru i mieszając smażyć do momentu rozpuszczenia się cukru i lekkiego zbrązowienia, następnie wysypać na papier do pieczenia i wystudzić ( w czasie studzenia słonecznik się poskleja, ale bardzo łatwo potem się połamie).
W rozpuszczonej kawie namoczyć żelatynę i po napęcznieniu podgrzewać do momentu jej rozpuszczenia, wystudzić.
Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru do ubitej śmietany dodać sypką kawę cappuccino, a na koniec żelatynę i dokładnie wymieszać.
Upieczone i wystudzone ciasto przeciąć na dwa placki i nasączyć dodatkową kawą z alkoholem, dolny placek posmarować masą krówkową i posypać połową słonecznika, następnie wyłożyć całą piankę kawową i przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć całość.
Czekoladę rozpuścić z dodatkiem śmietany i tak powstała polewą polać ciasto, następnie posypać pozostałym słonecznikiem i schłodzić.
Słonecznik wsypać na suchą patelnię i delikatnie podprażyć w połowie smażenia na patelnię dodać 2 łyżki cukru i mieszając smażyć do momentu rozpuszczenia się cukru i lekkiego zbrązowienia, następnie wysypać na papier do pieczenia i wystudzić ( w czasie studzenia słonecznik się poskleja, ale bardzo łatwo potem się połamie).
W rozpuszczonej kawie namoczyć żelatynę i po napęcznieniu podgrzewać do momentu jej rozpuszczenia, wystudzić.
Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru do ubitej śmietany dodać sypką kawę cappuccino, a na koniec żelatynę i dokładnie wymieszać.
Upieczone i wystudzone ciasto przeciąć na dwa placki i nasączyć dodatkową kawą z alkoholem, dolny placek posmarować masą krówkową i posypać połową słonecznika, następnie wyłożyć całą piankę kawową i przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć całość.
Czekoladę rozpuścić z dodatkiem śmietany i tak powstała polewą polać ciasto, następnie posypać pozostałym słonecznikiem i schłodzić.
Justi2401
Czekoladka 2