Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Ciasto Latte Macchiato

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Lekkie i smaczne ciasto. Idealne dla wielbicieli kawy z mlekiem. Bardzo smakowało gościom. Idealne na niedziele i święta.

Ciasto Latte Macchiato

Składniki:

Ciasto Latte Macchiato

 

  • Ciasto:
  • 5 jajek
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 5 dag rozpuszczonej margaryny
  • szczypta soli
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Krem:
  • 1 kostka masła lub margaryny( 20 dag)
  • do smaku cukier puder
  • 2,5 szklanki mleka w proszku
  • 2 serki homogenizowane.
  • Dodatkowo:
  • okrągłe biszkopty
  • kakao
  • poncz( kawa+ alkohol)

Sposób przygotowania:

Ciasto Latte Macchiato
Całe jajka wbijamy do miski i miksujemy je ze szczyptą soli i cukrem. Wcześniej rozpuszczamy margarynę, żeby się wystudziła. Do masy jajecznej dodajemy zimną wodę i margarynę. Następnie dodajemy przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto wykładamy do dużej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Odstawiamy do wystygnięcia.

Miękkie masło miksujemy na puch dodając do smaku cukier puder. Następnie dodajemy mleko w proszku ciągle miksując, a na koniec serki homogenizowane. Ciasto kroimy na dwie części( dwa blaty). Jeden z nich układamy na spodzie blaszki i nasączamy ponczem. Na blacie rozsmarowujemy krem. Następnie układamy drugi blat, nasączamy i smarujemy kremem. Biszkopty nasączamy w ponczu i układamy na kremie. Całość posypujemy kakao. Wstawiamy do lodówki w celu schłodzenia.