Sposób przygotowania:
Ciasto 'Kawa z Karmelem'
Krem kawowy:
Szklankę mleka zagotować z 1/4 szklanki cukru. Żółtka utrzeć z 0,5 szklanki cukru i cukrem waniliowym. Wlać pozostałą szklankę mleka, zmiksować. Dodać obie mąki i cały czas miksować do uzyskania jednolitej masy. Gdy mleko zacznie się gotować, należy wlać przygotowaną wcześniej masę. Mieszać do uzyskania gęstej konsystencji. Powstały budyń wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch (ok. 10min) i stopniowo dodawać wystudzony budyń. Wsypać kawę i dodać aromat. Zmiksować. Schłodzić
Krem karmelowy:
Obie czekolady pokroić na kawałki. Ok. 150ml śmietany podgrzewać z kawałkami czekolady na małym ogniu aż do rozpuszczenia. Nie doprowadzić do wrzenia! Zdjąć z ognia, wystudzić i schłodzić w lodówce przez ok. 2h.Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie. Wymieszać i lekko wystudzić. Pozostałe 100ml śmietanki ubić na sztywno. Wlać przygotowaną żelatynę. Następnie dodawać po łyżce krem z czekolad. Miksować do uzyskania jednolitej puszystej masy. Schłodzić w lodówce.
Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Następnie żółtka. Zmniejszyć obroty dodać mąki z proszkiem. Lekko wymiksować . Przelać na formę i miec 15 min w 180*C (przy jasnych blachach dłużej).
Galaretkę przyrządzić wg przepisu na opakowaniu. Ostudzić i trzymać w lodówce. Na biszkopt wyłożyć kawowy krem, przykryć go herbatnikami. Następnie Wyłożyć krem karmelowy i przykryć go delicjami. Zalać tężejąca galaretką.
Szklankę mleka zagotować z 1/4 szklanki cukru. Żółtka utrzeć z 0,5 szklanki cukru i cukrem waniliowym. Wlać pozostałą szklankę mleka, zmiksować. Dodać obie mąki i cały czas miksować do uzyskania jednolitej masy. Gdy mleko zacznie się gotować, należy wlać przygotowaną wcześniej masę. Mieszać do uzyskania gęstej konsystencji. Powstały budyń wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch (ok. 10min) i stopniowo dodawać wystudzony budyń. Wsypać kawę i dodać aromat. Zmiksować. Schłodzić
Krem karmelowy:
Obie czekolady pokroić na kawałki. Ok. 150ml śmietany podgrzewać z kawałkami czekolady na małym ogniu aż do rozpuszczenia. Nie doprowadzić do wrzenia! Zdjąć z ognia, wystudzić i schłodzić w lodówce przez ok. 2h.Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie. Wymieszać i lekko wystudzić. Pozostałe 100ml śmietanki ubić na sztywno. Wlać przygotowaną żelatynę. Następnie dodawać po łyżce krem z czekolad. Miksować do uzyskania jednolitej puszystej masy. Schłodzić w lodówce.
Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Następnie żółtka. Zmniejszyć obroty dodać mąki z proszkiem. Lekko wymiksować . Przelać na formę i miec 15 min w 180*C (przy jasnych blachach dłużej).
Galaretkę przyrządzić wg przepisu na opakowaniu. Ostudzić i trzymać w lodówce. Na biszkopt wyłożyć kawowy krem, przykryć go herbatnikami. Następnie Wyłożyć krem karmelowy i przykryć go delicjami. Zalać tężejąca galaretką.