katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1652]

Ciasto z kawą cappuccino

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Ciasto z kawą o trochę burym kolorze ale smaczne i dobre do popołudniowej kawy czy też herbaty z rodziną.

Ciasto z kawą cappuccino

Składniki:

Ciasto z kawą cappuccino

 

  • Ciasto

 

  • mąka 3,5 szkl
  • olej 3/4 szkl
  • jajka 5 dużych szt
  • woda ok 1/2 szkl
  • cukier 1 szkl kopiasta
  • kawa cappuccino ok 3 łyżki z czubkiem
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki z czubkiem

 

  • Krem

 

  • jogurt owocowy 400 gram
  • żelatyna 1 łyżeczka z czubkiem
  • galaretka cytrynowa 1 op

 

  • Dodatkowo

 

  • powidła albo dżem

Sposób przygotowania:

Ciasto z kawą cappuccino
Jajka wybijamy i miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy olej i rozpuszczoną w malutkiej ilości wody kawę. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. 

Ciasto przekładamy do przygotowanej dużej blaszki i pieczemy ok 40 min. w 180 stopniach. Ciasto studzimy i kroimy na dwa blaty. 

Żelatynę i galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Łączymy powoli z jogurtem . Spodnią część ciasta smarujemy powidłami i wykładamy tężejącą masę jogurtową. Przykrywamy drugim blatem i lekko dociskamy. 

Odstawiamy do zastygnięcia. Ciasto dowolnie dekorujemy.