Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Ciasto szpinakowo-truskawkowe

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wiosenne ciasto z dodatkiem świeżego szpinaku przełożone kremem truskawkowym to bardzo smaczne połączenie.

Ciasto szpinakowo-truskawkowe

Składniki:

Ciasto szpinakowo-truskawkowe

na ciasto:

  • 6 jajek
  • 1 i 1/2 szkl. cukru pudru
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 2 kopiate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szkl. oleju
  • 50 dag świeżego szpinaku

na krem:

  • 1 kostka masła o temperaturze pokojowej
  • 40 dag świeżych truskawek
  • 15 dag cukru pudru
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 40 dag mielonego twarogu o temperaturze pokojowej

dodatkowo:

  • 1 słoiczek konfitury lub dżemu truskawkowego
  • umyte truskawki z szypułkami do dekoracji

Sposób przygotowania:

Ciasto szpinakowo-truskawkowe

Przygotowanie ciasta:

Ciasto szpinakowo-truskawkowe
Do utartego ciasta pod sam koniec dodajemy zmiksowany szpinak i mieszamy

Szpinak dokładnie myjemy, osuszamy i miksujemy blenderem na gładką masę. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem pudrem. Ciągle ucierając dodajemy po 1 żółtku. Zmniejszamy obroty miksera,wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, stopniowo olej a na koniec przygotowany szpinak.

Ciasto przekładamy do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok 180 stopni i pieczemy ok. 35-40 minut.

Po upieczeniu wyciągamy ciasto i studzimy.

Przekrawamy ciasto na dwa blaty -dolny blat czyli spód ciasta powinien być grubszy. Cieńszy blat ciasta drobno kruszyny.

Przełożenie ciasta:

Ciasto szpinakowo-truskawkowe
Na cieście z kremem truskawkowym wykładamy warstwę pokruszonego ciasta szpinakowego

Przygotowanie kremu:
Truskawki miksujemy i podgrzewamy w rondelku do zawężenia. Wsypujemy galaretki w proszku i rozpuszczamy mieszając. Studzimy pozostawiając w chłodzie do lekkiego stężenia.

Masło o temperaturze pokojowej ucieramy na puch z dodatkiem cukru pudru. Następnie wsypujemy po łyżce mielonego twarogu. Do utartej masy pod sam koniec dodajemy tężejące zmiksowane truskawki z galaretką. Mieszamy dokładnie. Pozostawiamy do lekkiego stężenia.
Na spodzie ciasta szpinakowego rozsmarowujemy dżem lub konfiturę truskawkową. Wykładamy warstwę kremu truskawkowego. Wierzch posypujemy pokruszonym ciastem.

Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin

Etap końcowy:

Ciasto szpinakowo-truskawkowe
Schłodzone ciasto kroimy na kawałki prostokąty lub kwadraty

Po schłodzeniu ciasto kroimy na kawałki. Przed podaniem na stół dekorujemy każdą porcję połówkami truskawek.