Sposób przygotowania:
Ciasto szpinakowo-truskawkowePrzygotowanie ciasta:
Szpinak dokładnie myjemy, osuszamy i miksujemy blenderem na gładką masę. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem pudrem. Ciągle ucierając dodajemy po 1 żółtku. Zmniejszamy obroty miksera,wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, stopniowo olej a na koniec przygotowany szpinak.
Ciasto przekładamy do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok 180 stopni i pieczemy ok. 35-40 minut.
Po upieczeniu wyciągamy ciasto i studzimy.
Przekrawamy ciasto na dwa blaty -dolny blat czyli spód ciasta powinien być grubszy. Cieńszy blat ciasta drobno kruszyny.
Przełożenie ciasta:
Przygotowanie kremu:
Truskawki miksujemy i podgrzewamy w rondelku do zawężenia. Wsypujemy galaretki w proszku i rozpuszczamy mieszając. Studzimy pozostawiając w chłodzie do lekkiego stężenia.
Masło o temperaturze pokojowej ucieramy na puch z dodatkiem cukru pudru. Następnie wsypujemy po łyżce mielonego twarogu. Do utartej masy pod sam koniec dodajemy tężejące zmiksowane truskawki z galaretką. Mieszamy dokładnie. Pozostawiamy do lekkiego stężenia.
Na spodzie ciasta szpinakowego rozsmarowujemy dżem lub konfiturę truskawkową. Wykładamy warstwę kremu truskawkowego. Wierzch posypujemy pokruszonym ciastem.
Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin
Etap końcowy:
Po schłodzeniu ciasto kroimy na kawałki. Przed podaniem na stół dekorujemy każdą porcję połówkami truskawek.
redakcja
Agnieszka Rec
Dziękuję Droga Redakcjo :)
ciasteczka
lukrowanepierniczki
robaczek
Agnieszka Rec
Proszę poczęstuj się kawałeczkiem:) Smacznego:)
Agnieszka Rec
Agnieszka Rec