Sposób przygotowania:
Leśny mech z malinamiPrzygotowanie ciasta:
Rozmrożony szpinak odsączamy z nadmiaru wody, miksujemy. Jajka ubijamy z cukrem na gęstą i puszystą masę. Ciągle miksując wlewamy powoli olej. Zmniejszamy obroty miksera wsypujemy mąkę krupczatkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy dokładnie ze szpinakiem. Przelewamy ciasto do tortownicy o średnicy 21 cm . Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok 180 stopni i pieczemy ok 1 godziny do momentu "suchego patyczka".
Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i studzimy. Odcinamy wierzch ciasta i drobno kruszymy.
Przełożenie ciasta:
Galaretkę malinową rozpuszczamy w 1 szkl. gorącej wody. Pozostawiamy do lekkiego stężenia. Do tężejącej galaretki dodajemy świeże maliny, mieszamy. Wykładamy na spód ciasta szpinakowego. Wkładamy do lodówki aż galaretka z malinami całkowicie stężeje.
Galaretkę przezroczystą rozpuszczamy w 1/2 szkl. gorącej wody. Pozostawiamy do lekkiego stężenia.
Śnieżkę ubijamy z mlekiem według przepisu na opakowaniu. Do ubitej śnieżki wlewamy stopniowo tężejącą galaretkę i dokładnie miksujemy. Do bitej śmietany dodajemy maliny i mieszamy. Wykładamy na ciasto z galaretką malinową.
Etap końcowy:
Wierzch ciasta posypujemy pokruszonym ciastem. Dekorujemy według uznania owocami. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.
ciasteczka
Agnieszka Rec
Czekoladka 2