Lucyna86

Lucyna86

Starszy Kucharz
[Przepisów: 13]

Ciasto Leśny sad

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo delikatne ciasto z mnóstwem owoców. Dzięki połączeniu kremówki i galaretki wypełnionej owocami daje niebiański smak ;)

Ciasto Leśny sad Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto Leśny sad

 

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szkl cukru
  • 2 łyżki octu
  • 2 szkl mąki tortowej
  • 16g proszku do pieczenia
  • (2 ½ czubatej łyżeczki)

 

  • Galaretka:
  • 2 galaretki malinowe
  • 3,5 szkl wrzątku

 

  • Kremówka:
  • 0,5 litra kremówki 36%
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • ¼ literatki wrzątku
  • 2 łyżki cukru pudru

 

  • Dodatkowo:
  • maliny, jagody, borówki, inne owoce
  • dżem jeżynowy

Sposób przygotowania:

Ciasto Leśny sad

Przygotowanie biszkoptu

Całe jajka i cukier zmiksować. Dodać ocet i chwilę miksować. Dodać przesianą mąkę i proszek i miksować chwilę na małych obrotach. Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 20-25 min. w 160°C termoobieg.

Przygotowanie galaretki

Galaretki rozpuścić we wrzątku i pozostawić do stężenia.

Przygotowanie bitej śmietany

Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać do rozpuszczenia i schłodzić. Ubić kremówkę, dodać cukier puder i na koniec dodać żelatynę i chwilę wymieszać.

Wykonanie całości

Biszkopt przeciąć na połowę i przełożyć do formy. 1 część biszkoptu posmarować dżemem i na to nałożyć cienką warstwę kremówki i przykryć drugim płatem biszkoptu. Wyłożyć pozostałą część kremówki. Poukładać owoce. Zalać stężoną galaretką.

Ciasto Leśny sad
Ciasto Leśny sad