zuzi

zuzi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 174]

Ciasto makowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Troche pracochłonne

Ciasto makowe

Składniki:

Ciasto makowe

 

  • 1 kostka margaryny
  • 1/2 szklanki oleju
  • 9 żółtek+białka ubite osobno
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki cukru
  • 1 zapach migdałowy
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyzki kakao
  • 1 szklanka suchego maku
  • 1 kg jabłek

Sposób przygotowania:

Ciasto makowe
Margaryne ucieramy z cukrem dodając pojedynczo żółtka,następnie ubite białka,olej,mąkę z proszkiem do pieczenia i zapach.Gotowe ciasto dzielimy na 3 części. Do 1-dodajemy kakao, wylewamy na blachę i układamy pokrojone w plastry jabłka. Do 2-dosypujemy mak i wylewamy na jabłka. 3 część pozostaje bez zmian i wylewamy ją na masę z makiem.Pieczemy w temp.180-200*C przez ok.45min. Gotowe ciasto polewamy polewą czekoladową.