Ciasto makowe z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mak sparzyć, zemleć dwa razy w maszynce do mielenia. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach, osączyć z soku.

Ciasto makowe z jabłkami

Składniki:

Ciasto makowe z jabłkami

 

  • 8 jajek,
  • 30 dag maku,
  • 25 dag margaryny,
  • 1 1/3 szklanki cukru,
  • 4 łyżki kaszy manny,
  • 60-70 dag jabłek winnych,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • kilka kropel olejku migdałowego,
  • dowolne bakalie.

Sposób przygotowania:

Ciasto makowe z jabłkami
Mak sparzyć, zemleć dwa razy w maszynce do mielenia. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach, osączyć z soku.

Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puch, dodawać po jednym żółtku, a następnie po łyżce maku i startych jabłek.

Do ciasta wsypać kaszkę, proszek do pieczenia i obtoczone w mące bakalie. Wlać kilka kropek olejku migdałowego.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.

Blaszkę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy, wstawić do gorącego piekarnika, upiec.

Po upieczeniu i wystudzeniu makowiec można polać dowolną polewą lub polukrować.