Sposób przygotowania:
Ciasto makowe z jabłkami i żurawiną
Jabłka umyć, osuszyć. Obrać. Pokroić na małe kawałki. Przełożyć do miski, dodać cukier trzcinowy oraz cynamon i kardamon, wymieszać porządnie aby cukier dobrze pokrył owoce. Odstawić na około 5 minut, aby jabłka puściły sok. Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i suchy mak, wymieszać. Do miski z jabłkami wsypać suszone żurawiny i wymieszać. Następnie dodać suche składniki i wymieszać łyżką. Wlać olej oraz wbić jajka i dobrze wymieszać, aby ciasto pokryło owoce. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i wyrównać. Wstawić do nagrzanego do 180 st piekarnika i piec około 55-60. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i otworzyć drzwiczki, zostawić na około 20 minut. Następnie zupełnie ostudzić i obficie posypać cukrem pudrem. Smacznego!
edytaha
monikaT83
Cukiereczek13
zbysiowa