WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Ciasto makowe z kremem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne, wilgotne ciasto makowe przekładane krem mascarpone z bitą śmietaną. Odmiana od tradycyjnych makowców.

Ciasto makowe z kremem

Składniki:

Ciasto makowe z kremem

 

  • Ciasto:
  • 1 szkl maku
  • 1,5 szkl mleka
  • 1 szkl cukru
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki zmielonych herbatników
  • 50 g migdałów (bez skórki)
  • 30 g startej czekolady
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Krem:
  • 300 g serka mascarpone
  • 150 g śmietanki 30%
  • 60 g cukru pudru

Sposób przygotowania:

Ciasto makowe z kremem
Mak zagotowujemy z mlekiem i odstawiamy do wystudzenia. Odlewamy i mielimy dwa razy.

Żółtka ucieramy z cukrem i stopniowo dodajemy wszystkie pozostałe składniki.

Na końcu mieszamy delikatnie z ubitą pianą z białek.

Wylewamy na blachę i pieczemy ok 50 minut w 180 stopniach.

Śmietanę ubijamy z cukrem i pod koniec dodajemy stopniowo mascarpone.

Przekładamy kremem wystudzone ciasto i dekorujemy wierzch.