ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1011]

Ciasto drożdżowe z jabłkami z kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczne, aromatyczne, lekkie, łatwe do upieczenia ciasto drożdżowe z kwaskowatymi jabłkami, idealne na deser.

Ciasto drożdżowe z jabłkami z kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto drożdżowe z jabłkami z kruszonką

 

  • drożdże świeże 5 dag,
  • mleko letnie 1,5 szklanki,
  • cukier 3/4 szklanki,
  • mąka tortowa 60 dag,
  • sól 1 szczypta,
  • aromat rumowy 3 krople,
  • masło 100 gram stopione,
  • żółtka 3 + 1 jajko "L",
  • jabłka szara reneta 6 sztuk średnie

 

  • kruszonka: mąka tortowa 150 gram,
  • cukier 100 gram,
  • masło 100-125 gram miękkie

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe z jabłkami z kruszonką
Świeże drożdże w misce wymieszać z letnim mlekiem 1/2 szklanki, 1 łyżką cukru i mąki, zostawić przykryte talerzem ba 30 minut.

Do zaczynu wsypać mąkę przesianą, sól, resztę cukru, wlać resztę mleka, stopione masło, aromat rumowy, dodać żółtka i całe jajko i spiralami miksera wyrobić z 7 minut nie za gęste ciasto, przykryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia około 1 godzinę.

Formy silikonowe 36 cm z kominkiem (mąż do pracy zabiera) i keksówka 22 cm, ciasto wyrośnięte parę razy łyżką wyrobić i przełożyć do form.

Na cieście poukładać obrane kawałki jabłek, posypać kruszonką (składniki na kruszonkę wyrobić palcami lub mikserem), piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 40 minut, do suchego patyczka, przed podaniem posypać pudrem cukrem.
Drożdżowe z jabłkami z kruszonką
Ciasto nie może mieć za gęstej konsystencji.
Drożdżowe z jabłkami z kruszonką
Jabłka obrane pokroić na większe kawałki.
Drożdżowe z jabłkami z kruszonką
Kruszonkę przeważnie wyrabiam mikserem.
Drożdżowe z jabłkami z kruszonką
Ciasto jest idealne o każdej porze dnia.