Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe z jabłkami z kruszonką
Świeże drożdże w misce wymieszać z letnim mlekiem 1/2 szklanki, 1 łyżką cukru i mąki, zostawić przykryte talerzem ba 30 minut.
Do zaczynu wsypać mąkę przesianą, sól, resztę cukru, wlać resztę mleka, stopione masło, aromat rumowy, dodać żółtka i całe jajko i spiralami miksera wyrobić z 7 minut nie za gęste ciasto, przykryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia około 1 godzinę.
Formy silikonowe 36 cm z kominkiem (mąż do pracy zabiera) i keksówka 22 cm, ciasto wyrośnięte parę razy łyżką wyrobić i przełożyć do form.
Na cieście poukładać obrane kawałki jabłek, posypać kruszonką (składniki na kruszonkę wyrobić palcami lub mikserem), piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 40 minut, do suchego patyczka, przed podaniem posypać pudrem cukrem.
Do zaczynu wsypać mąkę przesianą, sól, resztę cukru, wlać resztę mleka, stopione masło, aromat rumowy, dodać żółtka i całe jajko i spiralami miksera wyrobić z 7 minut nie za gęste ciasto, przykryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia około 1 godzinę.
Formy silikonowe 36 cm z kominkiem (mąż do pracy zabiera) i keksówka 22 cm, ciasto wyrośnięte parę razy łyżką wyrobić i przełożyć do form.
Na cieście poukładać obrane kawałki jabłek, posypać kruszonką (składniki na kruszonkę wyrobić palcami lub mikserem), piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 40 minut, do suchego patyczka, przed podaniem posypać pudrem cukrem.