Sposób przygotowania:
ciasto makowo brzoskwiniowe
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać powoli cukier i miksować. Wrzucić żółtka i lekko wymieszać łyżką, następnie wrzucić wymieszaną mąkę z makiem i proszkiem. Delikatnie połączyć wyłożyć na blachę i piec 25-30 min w temp.180°C.Chłodny placek przekroić na dwie części. Żelatynę namoczyć w wodzie aby napęczniała. Brzoskwinie odsączyć i pokroić w kostkę. Placek nasączyć syropem z brzoskwiń ( 1/3 szkl ) Do wysokiego naczynia wlać mleko, wsypać krem i miksować aż krem zgęstnieje, dodać bardzo ciepłą rozpuszczoną żelatynę i dobrze zmiksować z kremem. Wrzucić brzoskwinie ,wymieszać i wyłożyć na ciasto. Przykryć drugą częścią, docisnąć i nasączyć tak samo jak poprzedni. UWAGA: Należy szybko wykładać krem na ciasto gdyż szybko się ścina, najlepiej użyć mleka o temperaturze pokojowej.
MAGDALENA80