Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ciasto makowo-kawowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Takie ciasto to świetny dodatek do kawy lub herbaty.

Ciasto makowo-kawowe

Składniki:

Ciasto makowo-kawowe

 

  • 25 dag masła
  • 6 jajek
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
  • 1 szkl cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 15 dag gotowej masy makowej
  • 2 łyżki kawy naturalnej
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego

 

Sposób przygotowania:

Ciasto makowo-kawowe
Masło rozpuścić, ostudzić. Do miski wlać całe jajka, dodać cukier i ubić do białości. Do masy jajecznej ubijając dodać przestudzone masło. Następnie dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej części dodać mak i aromat migdałowy, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do przygotowanej formy keksowej. Do drugiej części dodać kawę, wymieszać i wylać na ciasto z makiem.( mnie wyszły 2 ciasta w foremkach keksowych silikonowych o wymiarach 21/8 cm) Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 -35 minut w temp 180 stopni.

Tagi:

jajko kawa jajka