Ciasto makowo-serowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Najpierw przygotować ciasto serowe: Masło, cukier, żółtka utrzeć do białości...

Ciasto makowo-serowe

Składniki:

Ciasto makowo-serowe

 

 

  • CIASTO MAKOWE:
  • 25 dag maku
  • 35 dag cukru pudru
  • 6 jaj
  • 4 łyżki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • bakalie
  • olejek migdałowy lub rumowy

 

Sposób przygotowania:

Ciasto makowo-serowe
Najpierw przygotować ciasto serowe:

Masło, cukier, żółtka utrzeć do białości i ucierać dalej, dodając po trochu zmielony ser i mąkę ziemniaczaną. Na koniec włożyć bakalie oraz pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać.

Następnie - ciasto makowe:

Mak sparzyć i zemleć w maszynce. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, wsypać mak i mąkę z proszkiem, starannie wymieszać, a na końcu dodać bakalie i pianę ubitą z białek.

Do wysmarowanej tłuszczem formy wyłożyć najpierw ciasto serowe, a potem makowe i wstawić do gorącego piekarnika.

Przygotować polewę:

Po dwie łyżki margaryny, mleka, kakao i cukru. Wszystkie składniki zagotować, mieszając. Upieczone i wystudzone ciasto polać polewą.

100 g - 275 kcal