Sposób przygotowania:
Ciasto makowo-serowe
Najpierw przygotować ciasto serowe:
Masło, cukier, żółtka utrzeć do białości i ucierać dalej, dodając po trochu zmielony ser i mąkę ziemniaczaną. Na koniec włożyć bakalie oraz pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać.
Następnie - ciasto makowe:
Mak sparzyć i zemleć w maszynce. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, wsypać mak i mąkę z proszkiem, starannie wymieszać, a na końcu dodać bakalie i pianę ubitą z białek.
Do wysmarowanej tłuszczem formy wyłożyć najpierw ciasto serowe, a potem makowe i wstawić do gorącego piekarnika.
Przygotować polewę:
Po dwie łyżki margaryny, mleka, kakao i cukru. Wszystkie składniki zagotować, mieszając. Upieczone i wystudzone ciasto polać polewą.
100 g - 275 kcal
Masło, cukier, żółtka utrzeć do białości i ucierać dalej, dodając po trochu zmielony ser i mąkę ziemniaczaną. Na koniec włożyć bakalie oraz pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać.
Następnie - ciasto makowe:
Mak sparzyć i zemleć w maszynce. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, wsypać mak i mąkę z proszkiem, starannie wymieszać, a na końcu dodać bakalie i pianę ubitą z białek.
Do wysmarowanej tłuszczem formy wyłożyć najpierw ciasto serowe, a potem makowe i wstawić do gorącego piekarnika.
Przygotować polewę:
Po dwie łyżki margaryny, mleka, kakao i cukru. Wszystkie składniki zagotować, mieszając. Upieczone i wystudzone ciasto polać polewą.
100 g - 275 kcal