Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Ciasto malaga

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne ciasto na zimno z wiśniami.

Ciasto malaga

Składniki:

Ciasto malaga

 

  • Spód:
  • 300g ciastek kruchych czekoladowych
  • 400 g nutelli
  • Masa:
  • 1/2 litra śmietany kremówki
  • 2 serki homogenizowane waniliowe po 250 g każdy
  • ok. 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny
  • Dodatkowo:
  • 1 litrowy słoik kompotu wiśniowego
  • 1 opakowanie galaretki wiśniowej
  • 1 łyżka żelatyny

Sposób przygotowania:

Ciasto malaga
Spód: Ciastka bardzo mocno rozkruszyć, wymieszać z nutellą. Masę wyłożyć do dużej tortownicy, lekko ugnieść, wstawić do lodówki.
Masa: Żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki zimnej wody, a następnie rozpuścić ją i przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do niej cukier puder (niekoniecznie) i serki waniliowe, wymieszać. Dodać letnią żelatynę, dokładnie wymieszać. Masę wylać na spód z nutellą, schłodzić.
Wiśnie odsączyć z kompotu. Kompot przelać do garnka. Dolać do niego tyle wody, żeby razem był 1 litr płynu (wodę można zastąpić słodkim czerwonym winem), zagotować. Do gorącego płynu wsypać 1 łyżkę żelatyny i galaretkę, dokładnie je rozpuścić. Płyn ostudzić. Wiśnie rozłożyć na masie śmietanowej, zalać tężejącą galaretką wiśniową. Ciasto schłodzić w lodówce.
Na zdjęciu ciasto przygotowane z dwóch porcji.

Tagi:

ciastka