Sposób przygotowania:
Ciasto ,,Malinowy obłoczek''
1. Wykonać biszkopt. W celu należy białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, wsypać cukier i ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodać żółtka i chwilę poubijać. Na koniec wsypać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Tak wykonane ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony dobrze wystudzić.
2. Wykonać piankę. W tym celu należy: Malinową galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody i odstawić do lekkiego stężenia. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, następnie dodać tężejącą galaretkę i dokładnie ubić. Tak przygotowaną piankę wyłożyć równomiernie na biszkopt. Następnie na piance w rzędach ułożyć delicje.
3. Wykonać ostatnią warstwę. W tym celu należy: cytrynową galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie według przepisu na opakowaniu i odstawić do lekkiego stężenia. Następnie do lekko tężejącej galaretki dodać maliny wcześniej umyte i dokładnie osuszone, delikatnie wymieszać i wyłożyć na delicje.
4. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia. Najlepiej na kilka godzin. Po tym czasie pokroić w kostki i podawać.
Smacznego.
2. Wykonać piankę. W tym celu należy: Malinową galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody i odstawić do lekkiego stężenia. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, następnie dodać tężejącą galaretkę i dokładnie ubić. Tak przygotowaną piankę wyłożyć równomiernie na biszkopt. Następnie na piance w rzędach ułożyć delicje.
3. Wykonać ostatnią warstwę. W tym celu należy: cytrynową galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie według przepisu na opakowaniu i odstawić do lekkiego stężenia. Następnie do lekko tężejącej galaretki dodać maliny wcześniej umyte i dokładnie osuszone, delikatnie wymieszać i wyłożyć na delicje.
4. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia. Najlepiej na kilka godzin. Po tym czasie pokroić w kostki i podawać.
Smacznego.