Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Ciasto ,,Malinowy obłoczek''

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Polecam bardzo pyszne i lekkie ciasto. Nie za słodkie, takie w sam raz. Idealne do popołudniowej kawy.

Ciasto ,,Malinowy obłoczek''

Składniki:

Ciasto ,,Malinowy obłoczek''

Biszkopt:

Pianka:

  • 250 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 1 galaretka malinowa

Dodatkowo:

  • 30 dag delicji o smaku malinowym
  • 1 cytrynowa galaretka
  • 2 szklanki świeżych malin

Sposób przygotowania:

Ciasto ,,Malinowy obłoczek''
1. Wykonać biszkopt. W celu należy białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, wsypać cukier i ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodać żółtka i chwilę poubijać. Na koniec wsypać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Tak wykonane ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony dobrze wystudzić.

2. Wykonać piankę. W tym celu należy: Malinową galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody i odstawić do lekkiego stężenia. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, następnie dodać tężejącą galaretkę i dokładnie ubić. Tak przygotowaną piankę wyłożyć równomiernie na biszkopt. Następnie na piance w rzędach ułożyć delicje.

3. Wykonać ostatnią warstwę. W tym celu należy: cytrynową galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie według przepisu na opakowaniu i odstawić do lekkiego stężenia. Następnie do lekko tężejącej galaretki dodać maliny wcześniej umyte i dokładnie osuszone, delikatnie wymieszać i wyłożyć na delicje.

4. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia. Najlepiej na kilka godzin. Po tym czasie pokroić w kostki i podawać.

Smacznego.