Sposób przygotowania:
Placek z żurawiną i malinami
Mąkę pszenną , masło , sól, cukier i zimną wodę łączymy ze sobą zagniatając kruche ciasto. Owijamy folią i wkładamy na 30 minut do lodówki. Podczas gdy ciasto się chłodzi do miski przekładamy maliny, żurawinę i dodajemy cukier puder, sok z cytryny, mąkę kukurydzianą oraz ekstrakt z wanilii. Składniki mieszamy ze sobą ( to nic jeśli maliny się rozpadną). Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na dwie nierówne części, 3/4 i 1/4 . Większą część wałkujemy na grubość ok 1,5 cm i przekładamy do formy wcześniej wysmarowanej masłem. Ciasto musi pokrywać dno i boki formy. Na ciasto wykładamy całe nadzienie z malin i żurawiny. Z pozostałego ciasta wycinamy paseczki i przeplatamy je na wierzchu ciasta, dociskając na brzegach. Placek wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.