Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 315]

Ciasto malinowy pocałunek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Moja rodzina bardzo lubi ciasta czekoladowe z dodatkiem owoców. Dla nich więc stworzyłam to wyśmienite ciasto na świąteczny stół.

Ciasto malinowy pocałunek Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto malinowy pocałunek

na biszkopt :

  • 6 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 2 budynie czekoladowe bez cukru
  • 2 kopiate łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

na krem z białej czekolady:

na galaretkę:

  • 3 galaretki malinowe
  • 50 dag mrożonych malin

na polewę czekoladową:

  • 2 gorzkie czekolady
  • 1/2 szkl. gęstej śmietany o temp.pokojowej
  • 1/2 kostki masła
  • 1 galaretka o smaku malinowym
  • dodatkowo:
  • posypka czekoladowa do dekoracji

Sposób przygotowania:

Ciasto malinowy pocałunek

Przygotowanie biszkoptu:

Ciasto  malinowy pocałunek
Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić biszkopt na dwie części

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie ciągle ubijając dodawać stopniowo cukier,potem po 1 żółtku. Do ubitych jajek dodać wymieszane i przesiane sypkie składniki. delikatnie wymieszać. Wylać do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ciast.

Włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i piec ok. 20-25 min do suchego patyczka. Wyjąć z blaszki. Wystudzić. Przekroić na pół.

Przygotowanie kremu :

Ciasto  malinowy pocałunek
Masło utrzeć na puch ,dodawać stopniowo przestudzoną masę jajeczną i białą czekoladę,utrzeć na gładko

W rondelku roztrzepać mleko z cukrami. Postawić na małym ogniu. Ciągle mieszać do momentu, aż masa jajeczna zgęstnieje jak budyń. Następnie ściągnąć z ognia i wystudzić. W kąpieli wodnej rozpuścić białą czekoladę. Przestudzić. Masło utrzeć na puch i ciągle ucierając dodawać po łyżce wystudzonej masy jajecznej a potem po łyżce wystudzonej białej czekolady.

Przygotowanie galaretki:

Ciasto  malinowy pocałunek
Do tężejącej galaretki dodajemy mrożone maliny i mieszamy razem

W 4 szkl. gorącej wody rozpuścić 3 galaretki malinowe. Pozostawić do lekkiego stężenia. Gdy galaretka jest tężejąca mieszamy ją delikatnie z mrożonymi malinami.

Składanie ciasta:

Ciasto  malinowy pocałunek

Na spód pierwszego biszkopta czekoladowego nakładamy krem z białej czekolady. Na kremie kładziemy tężejącą galaretkę z malinami. Przykrywamy drugą połową biszkopta czekoladowego. Lekko dociskamy.

Przygotowujemy polewę czekoladową:
Galaretkę malinową rozpuszczamy w 3/4 szkl. gorącej wody. Pozostawiamy do lekkiego stężenia. Masło topimy na małym ogniu z połamaną na małe kawałeczki gorzką czekoladą. Ściągamy z ognia i mieszamy wlewając powoli śmietanę. Na koniec łączymy polewę z tężejącą galaretką malinową.

Tężejącą polewę wylewamy na biszkopt czekoladowy. Posypujemy czekoladową posypką. Wkładamy ciasto do lodówki na kilka godzin.